Política

LLUÍS GUINÓ

DIPUTAT DE CIU AL PARLAMENT DE CATALUNYA I NÚMERO SET DE LA LLISTA PER GIRONA

“Se'ns critica per haver arribat a acords”

“Segons el president Mas, no es tracta de millorar el model existent sinó de fer un model totalment nou”

“Les posicions entre CiU i el PP en temes importants ara estan molt allunyades, com ara en el pacte fiscal, la hisenda pública i la sobirania nacional”

Alcalde des del 1995
Lluís Guinó (Besalú, 1969) és llicenciat en dret i alcalde de Besalú des del 1995. Al Parlament és el portaveu de la comissió d'interior i també forma part de la de justícia.
Qui ha d'aclarir-se no és CiU, sinó altres forces polítiques, i tenir clares les conseqüències

Lluís Guinó, diputat de CiU per Girona al Parlament –i alcalde de Besalú –, defensa que ha arribat l'hora que alguns partits es defineixin clarament sobre el pacte fiscal. Guinó (CDC) assegura que en cap cas serà un nou acord sinó un canvi de model.

S'està entrant en la recta final del pacte fiscal?
Hi ha el calendari de sessions del Parlament, de juny i juliol, en què s'haurà de definir l'acord que es pot assolir. Partim del punt de vista de l'estudi de la proposta on ja estan incorporats CiU, ICV-EUiA i ERC de manera prioritària.
I ara?
Ara queden pendents dues qüestions: la posició del PSC i del PP. Evidentment són qüestions dificultoses si tenim clar, i segons el president Mas, que no es tracta de millorar el model existent sinó de fer un model totalment nou. Aquest és un pas important que té unes conseqüències que avui no podem albirar del tot.
Amb un PP totalment refractari, aquest escenari requereix necessàriament la suma del PSC?
Des d'un punt de vista numèric, no. Amb tot, el president Mas ha insistit que esgotarà totes les possibilitats de buscar un consens de totes les forces al Parlament. Del que es tracta és de no recaure en errors que s'han fet en el passat i assolir un consens clar a Catalunya per exigir aquestes reivindicacions a Madrid. Ara mateix, però, qui necessita aclarir-se no és CiU, sinó altres forces polítiques, les quals han de tenir clares les conseqüències que se'n derivaran.
CiU, però, va a totes? Ho dic perquè hi ha sectors que temen que el que només es busca és un bon acord?
El president Mas ho ha deixat clar, sempre. Hi ha un sector polititzat que contínuament fa referència, o justifica, la geometria variable que hem fet. Se'ns critica per haver arribat a acords per aconseguir millores. CiU el que ha dit des del principi és que s'ha de canviar el model, com ara la hisenda pròpia. En aquest sentit s'ha dit ja que hi ha dues opcions: la via de l'acord o posar-la a la pràctica per la via de fet, unilateralment. Comprenc que des d'alguns sectors els costi admetre que estem en una situació de final d'etapa, on hi ha un partit com CiU, que alguns el poden considerar feble a àmbit nacional.
Parlem del PP. Com estan les relacions?
En el marc parlamentari estan emmarcades dins un respecte institucional. Però és cert que les posicions entre CiU i el PP en temes importants ara estan molt allunyades, com ara en el pacte fiscal, hisenda pública i sobirania nacional. Es pot donar que hi hagi un allunyament en els aspectes essencials i en altres no.
La famosa geometria variable?
De tota manera, ara mateix hi ha consensos en temes importants entre totes les forces polítiques; recordo que hi ha molts acords entre el PSC i el PP, per exemple. La geometria al Parlament és variable absolutament per a tothom. CiU i el PP estan allunyats en el pacte fiscal.
CDC i UDC estan d'acord en el pacte fiscal. Però, i pel que fa a la sobirania? Pot ser un escull?
No ho sabria dir. Som dues forces diferents amb punts de vista diferents. CiU, com a coalició, té molts punts en comú, i en altres, divergències. Això no ha de sorprendre. No necessàriament s'ha de coincidir en tot, però compartim moltíssimes coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona