Política

Font-romeu vol “ tornar a Catalunya i deixar França”

L'Ajuntament denunciarà el Tractat dels Pirineus i considera que l'Estat francès els té “oblidats i arraconats”

Ja ho havien fet l'any 1989 les poblacions d'Eina i els Angles, també a l'Alta Cerdanya

Jean-Louis Demelin, batlle “sense etiqueta política” de Font-Romeu, va anunciar ahir que l'Ajuntament que encapçala enviarà cartes al president de la república francesa i al rei d'Espanya “per denunciar el Tractat dels Pirineus”, que els va “separar de Catalunya”, i demanar-ne la “revisió”. Segons aquest tractat del 1659 –signat pels representants dels reis d'Espanya i de França–, l'Alta Cerdanya i les altres comarques de l'actual Catalunya del Nord passaven a dependre de França.

Demelin explica que el territori del seu municipi “és el mateix que comparteixen amb la vila de Llívia”, en referència a aquesta població del Principat enclavada en territori de l'Estat francès. Per l'alcalde de Font-romeu, ells haurien “hagut de ser considerats igual i restar catalans”. El municipi actual és el resultat de la fusió, l'any 1822, dels antics municipis d'Odelló i Vià. El nom de Font-romeu prové de la font de l'ermita, on es venera una verge negra com a Montserrat. Actualment la població és coneguda, sobretot, per les activitats lligades amb l'esquí i pel forn solar d'Odelló, visible des de tota la Cerdanya.

La mesura que el batlle ha anunciat, en nom del seu consistori municipal, és simbòlica i serveix per denunciar “la supressió constant de serveis públics francesos a la Cerdanya i el Capcir”. L'Ajuntament ha construït un nou equipament escolar per valor de quatre milions d'euros i el Ministeri d'Educació francès ha anunciat la supressió de llocs de mestres al municipi. Aquest fet ha agreujat el malestar existent al poble amb l'Estat francès. Segons els portaveus dels pares d'alumnes, “de mica en mica estan provocant la desertificació de la Cerdanya i el Capcir”. “Ningú vindrà o es quedarà a viure aquí si tanquen les escoles; França ens té oblidats i arraconats”, lamenten.

Eina i els Angles, també

La demanda de Font-romeu té precedents. L'any 1989 l'alcalde d'Eina, Alain Bousquet, i el dels Angles, Christian Blanc, van denunciar també el Tractat dels Pirineus en un moment que aquestes dues poblacions tenien greus problemes financers a causa de l'endeutament per les pistes d'esquí. L'aleshores dirigent del PI Àngel Colom va visitar els dos alcaldes per donar-los suport i, fins i tot, els va convidar al Parlament de Catalunya. Els dos alcaldes van demanar a Colom que gestionés la demanda d'incorporació dels dos municipis amb l'administració de la Generalitat de Catalunya.

LA XIFRA

4
milions d'euros
han estat invertits pel municipi en una nova escola on l'Estat francès vol suprimir llocs de mestres.

LA FRASE

Demanarem la revisió del Tractat dels Pirineus, ja que compartim el mateix territori que Llívia
Jean-Louis Demelin
Batlle de font-romeu

LA DATA

1659
es va signar el Tractat dels Pirineus,
que va representar el pas a la sobirania francesa de l'Alta Cerdanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona

L’apartheid persistent

Salt
Jéssica Albiach
Candidata de Comuns Sumar a les eleccions al Parlament

“Illa obre la porta a pactar amb Junts per fer el Hard Rock, la B-40 i ampliar l'aeroport”

Barcelona
Dani Cornellà
Cap de llista a Girona per la CUP

“La CUP és una opció real de govern i ho hem demostrat”

Girona
la crònica

La plaça Artós, als peus d’Ayuso

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona