Política

la crònica

Pugna al carrer a favor i en contra de Putin

L'oposició extraparlamentària va denunciar que es va obligar funcionaris a participar a l'acte a favor de l'actual primer ministre

Les gèlides temperatures que es van registrar ahir a Moscou, d'entre 15 i 20 graus negatius, no van ser cap impediment perquè, igual que en moltes ciutats d'arreu del país, milers de russos sortissin a manifestar-se a favor i en contra de Vladímir Putin, l'actual primer ministre, que aspira a tornar a la presidència després dels comicis del proper 4 de març.

Més de 120.000 persones, segons els organitzadors, i 35.000, segons la policia, van desfilar en una marxa autoritzada pel centre de Moscou fins a la plaça Bolótnaia que, sota la consigna A favor d'unes eleccions netes, va aplegar moviments polítics liberals, nacionalistes i d'esquerres i gent que no s'identifica amb cap moviment però que també volia expressar el seu rebuig a la política de Putin. “No ens congelem, no oblidem”, “Putin dimiteix”, “No som l'oposició, som els teus treballadors” o “La presidència també caduca”, deien alguns dels milers de cartells que es van poder veure ahir entre els assistents al míting opositor. L'Il·lià i el seu amic Dima donaven la benvinguda als que arribaven de la marxa amb un cartell aparentment innocent, un gran dibuix infantil on posava “Bon dia”, “perquè volem felicitar la gent que s'ha despertat i ja és la tercera vegada que surt al carrer a protestar”. Amb un cartell amb les fotos dels deposats líders l'egipci Hosni Mubarak i el libi Muammar el Gaddafi, l'Andrei instava Putin “a abandonar el poder abans que el poble el faci fora”, mentre la Tatiana tenia clar que “volem que Putin dimiteixi, que canviï el poder i que d'una vegada comencin les reformes polítiques”.

Entre els que van intervenir al míting, el líder del partit demòcrata rus Iàbloko, Grigori Iavlinski, que no va poder ser registrat com a candidat a les presidencials, va alertar al poder que comença un any decisiu, dient: “Per nosaltres tot acaba de començar i per ells ja s'acaba.” A més de la crida que es va sentir des de la tribuna de “No doneu cap vot a Putin”, el míting va exigir l'alliberament dels presos polítics, l'anul·lació dels resultats dels comicis legislatius del 4 de desembre i una reforma política que acosti més el poder als ciutadans.

L'organització, membres de la societat civil i polítics de l'oposició extraparlamentària, es van felicitar perquè ahir es va demostrar que l'esperit de protesta que va néixer arran de les eleccions legislatives del desembre, titllades per molts de fraudulentes, i la decisió de Putin de tornar al Kremlin, es manté ben viu.

El Kremlin no ha reaccionat a les demandes que des del desembre planteja la societat, però està alerta de com la protesta pot influir en els comicis presidencials i tem que Putin no obtingui més del 50% dels vots ja a la primera volta, i per poder guanyar la guerra informativa d'ahir va organitzar una contramanifestació al parc de la Victòria. Sota la consigna Contra les revolucions taronges, en al·lusió al moviment que a Ucraïna va dur al poder líders orientats cap a Occident, l'acte de suport a Putin va aplegar, segons la policia, unes 138.000 persones, però segons periodistes independents no arribaven a les 100.000. L'oposició extraparlamentària i la premsa independent van denunciar que es va obligar funcionaris i col·lectius professionals a anar a l'acte a favor de Putin. El diari electrònic Gazeta.ru recollia testimonis de gent que hi havia anat per la força per evitar que els acomiadessin a la feina i d'altres que hi havien anat cobrant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Els pactes i Catalunya es fan lloc en la campanya de les europees

barcelona
Xavier Cros
Alcalde de Fontcoberta (ERC)

“Sense subvencions no podem fer inversions”

Fontcoberta
Sònia Viñolas
Alcaldessa de Malgrat de Mar (PSC)

“Vull recuperar la pertinença de poble que hem anat perdent”

Malgrat de Mar
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar un segon revés i perilla la majoria al Congrés

madrid
política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona
unió europea

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

barcelona
guerra a gaza

L'exèrcit israelià amplia la seva ofensiva a Rafah

barcelona
GIRONA

Asens reivindica el vot "antifeixista" en l'inici de campanya

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit israelià diu que va avisar Netanyahu de la feblesa del país abans de l'octubre

barcelona