Política

Més fiscalitat amb un impost turístic i un “tiquet moderador” farmacèutic

S'abonarà un euro per recepta de manera universal

Es gravarà la factura hotelera en funció de les estrelles

La pressió fiscal puja 5 dècimes, al 7,94%

El conseller Mas-Colell va detallar ahir diversos sistemes recaptatoris per intentar fer calaix i equilibrar la precària balança pressupostària catalana, alguns mig anunciats o almenys sondejats, i d'altres més nous. Entre tots, el que sens dubte tindrà més impacte social serà el copagament farmacèutic, que comportarà haver de pagar un euro per recepta i que s'aplicarà de manera universal.

Mas-Colell va aclarir que aquesta mesura s'aplicarà a partir de l'1 de gener, gestionada a través de les farmàcies amb un cost “molt baix”. Segons el responsable econòmic del govern, s'ha volgut simplificar al màxim i “partir des de baix”, per, més tard, si s'escau, anar-la adaptant incloent-hi un sistema d'exempcions que la facin més progressiva. Fonts de Sanitat van afegir que el màxim serà de 61 euros l'any per pacient.

Llei d'acompanyament

Aquest “tiquet moderador”, que preveu recaptar uns 102 milions d'euros alhora que vol posar barreres als “abusos” en l'àmbit de la prescripció de medicaments, es recull en la llei de mesures fiscals i financeres que acompanya els pressupostos i que també inclou una taxa que gravarà l'estada turística en hotels, apartaments, càmpings, creuers, etc., i que, segons les estimacions, generarà uns ingressos d'uns 100 milions anuals. El tribut serà unipersonal i fixa tres nivells, que s'aplicaran en funció de la categoria de l'establiment: tres euros per a hotels de cinc estrelles i creuers, dos euros per a 4 estrelles i un euro per a la resta d'allotjaments. La taxa s'ha de multiplicar pel nombre de pernoctacions fins a un màxim de deu nits.

Encara en el capítol fiscal, el govern ha decidit augmentar el tipus del tram autonòmic de l'impost d'hidrocarburs, que passa de 0,024 cèntims per litre a 0,048 i que desembocarà en uns ingressos de 130 milions.

Mas-Colell va confirmar que el govern mantindrà l'impost sobre el patrimoni, reintroduït provisionalment fa pocs mesos pel govern de José Luis Rodríguez Zapatero, però elevant-ne el mínim exempt fins a 700.000 euros, amb un impacte recaptatori estimat de 240,4 milions.

Aquesta llei d'acompanyament també inclou ajuts en els tràmits de la dació en pagament en el cas d'execucions hipotecàries, l'augment de l'impost sobre actes jurídics documentats i també l'increment del cànon de l'aigua per a ús domèstic.

El govern també ha previst elevar els ingressos posant a la venda o concessió actius públics com edificis, una mesura que vol obtenir fins a 888,2 milions, una part dels quals aquest mateix any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.