Política

mediona

Querella contra l'alcalde perla titularitat d'un camí

Després de més de deu anys de litigis, un veí denuncia l'alcalde de prevaricació per la titularitat d'un camí que passa per casa seva

L'alcalde vol fer un inventari de béns públics i incloure-hi el camí de la discòrdia

L'alcalde de Mediona, Servand Casas, s'enfronta a una querella per un suposat delicte de prevaricació. El jutge va admetre el cas a tràmit a principi de març, després de sis anys d'estira i arronsa. La denúncia la va posar el veí de Mediona Josep Morgades, propietari de la finca de Puigcaní l'any 2004. Morgades pledeja amb el seu veí Josep Farreny, propietari de la finca del costat coneguda com Can Ferrer des de principi dels 2000. Farreny demana la intervenció de l'Ajuntament per arreglar el camí que porta fins a casa seva passant per la finca de Morgades, però aquest últim no deixa que l'Ajuntament intervingui en aquest camí al·legant que és de la seva propietat. Segons Morgades, la intenció de Farreny és ampliar el camí en detriment de les terres que ell fa servir per al conreu i, a la llarga, urbanitzar la zona. Les desavinences entre Morgades i Farreny han arribat als jutjats més d'un cop. Els dos veïns s'han intercanviat acusacions i denúncies repetides vegades. Farreny ha arribat a acudir al síndic de greuges per demanar la intervenció de l'Ajuntament per arreglar el camí.

El juliol de 2004, l'alcalde, Servand Casas, va enviar una carta a Josep Morgades obligant-lo a eixamplar el camí fins a quatre metres per complir la legislació, ja que considerava el camí inclòs en la xarxa forestal bàsica. En aquella carta, Casas es reservava el dret de l'Ajuntament d'actuar de manera subsidiària si Morgada no complia la demanda feta. Però Morgades va respondre amb una querella acusant l'alcalde de prevaricació.

L'advocat de Josep Morgades considera que l'alcalde va actuar amb l'objectiu d'afavorir els interessos de Josep Farreny en detriment dels del seu client i oblidant el principi de justícia que l'hauria d'haver portat a debatre aquesta decisió en un ple i donar l'oportunitat dels afectats a presentar al·legacions o, si més no, obrir un expedient d'expropiació si es vol ampliar el camí amb les terres de Josep Morgades. Amb vista d'aquests fets, Morgades acusa Casas de prevaricació. Durant tots aquests anys l'alcalde ha intentat trobar documentació sobre la titularitat del camí. L'últim informe de la Diputació de Barcelona va recomanar a l'alcalde de Mediona que, a causa de la falta de proves, actués mitjançant acords de ple. El mateix informe recomana a Casas que faci un inventari de béns de la corporació, punt en què la Diputació coincideix amb el síndic de greuges, alertat de la situació per les queixes continuades de Josep Farreny.

Aquest és l'últim tràmit que l'alcalde de Mediona ha iniciat: l'elaboració de l'inventari de béns públics. Segons va confirmar ell mateix ahir, de moment ningú no ha presentat al·legacions al document proposat. Però, segons l'advocat de Morgades, José Serra, el camí de Can Sabater, que l'Ajuntament vol incloure en l'inventari, no és el camí de la discòrdia, ja que aquest segons ell és conegut com el camí de Can Xombo a Can Ferrer “i no es poden confondre ni empalmar”.

LA DATA

22.04.05
És el dia
en què Josep Morgades presenta la querella contra Servand Casas per un suposat delicte de prevaricació.

LA FRASE

Tenim el pla general aprovat i Josep Morgades sap que nohi ha prevista cap urbanització
Servand Casas
alcalde de mediona

L'Ajuntament també denuncia

Dilluns passat el regidor de Mediona Rafa Aguilar i el veí Josep Morgades van declarar en el judici que va resultar de la denúncia de l'Ajuntament contra Morgades el passat 14 de desembre. Aquell dia, segons la versió del regidor, una màquina contractada per l'Ajuntament va anar fins al camí de Can Ferrer per posar grava i arreglar el camí, però Josep Morgades es va posar davant la màquina i va obligar els operaris a aturar-se. Malgrat que s'hi van personar els Mossos d'Esquadra, l'Ajuntament no va poder fer les millores que tenia planejades. Morgades demanava una autorització per treballar dins la seva propietat.

En el judici, Morgades va assegurar que no s'havia posat davant la màquina en cap moment, cosa que va desmentir el conductor de la grua i va assegurar que només defensa les terres de la seva propietat. Morgades considera que el camí és de la seva propietat i assegura que ell té la via de pas oberta.

Cinc dies després d'aquest incident, el 19 de desembre del 2010, la filla de Morgades va posar una denúncia assenyalant el seu veí Josep Farreny com a principal sospitós d'haver provocat un incendi en una nau de bales de palla que Morgades té a la finca. L'incendi es va declarar de matinada i un veí de la zona va assegurar haver sentit el soroll del motor d'un cotxe que s'aturava i, al cap de pocs, seguia el camí, minuts abans de declarar-se el foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els EUA van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona
LA crònica

El joc de les preguntes