Política

Puigcercós busca l'aval del consell nacional d'Esquerra

Posa el càrrec de president a disposició del partit

Es mostra amb forces per redreçar la situació creada després de perdre la meitat dels vots i escons

Joan Puigcercós no en té prou amb el sí unànime de l'executiva d'Esquerra per continuar al capdavant del partit, després de la derrota electoral de diumenge, en què va perdre la meitat dels vots i escons. En un apunt al seu bloc titulat A disposar!, va fer pública ahir la intenció de posar el càrrec de president a disposició del consell nacional de la formació, el màxim òrgan de govern entre congressos, que es reunirà el 18 de desembre.

Serà llavors quan prop de 200 militants, entre els quals hi ha tota l'executiva, diputats i presidents comarcals, regionals i sectorials, ratificaran previsiblement el cap de llista del 28-N. Puigcercós va avançar que es veu amb cor de redreçar la situació, però adverteix que si els consellers nacionals li retiressin la confiança faria “un pas enrere” i continuaria treballant pel projecte d'Esquerra “des de la més estricta militància de base”.

Petició de dimissió

De moment, l'articulació tècnica d'aquesta decisió encara s'estudia, però el més probable és que sigui una votació tradicional. En principi, el president disposa dels vots favorables de tots els membres de l'executiva (ampliada fins a una quarantena de dirigents), presents dilluns a la reunió per analitzar els resultats.

Però ahir ja van començar a sortir veus que reclamaven la dimissió de Puigcercós. El portaveu del partit al Senat, Carles Bonet, va defensar l'obertura d'“un període de reflexió tant de polítiques com de persones”. Per Bonet –carodista destacat–, Puigcercós ja hauria d'haver fet aquest pas dilluns. El senador considera que els resultats demostren que el canvi de líder “no ha funcionat”. D'altra banda, l'eurodiputat Oriol Junqueras va considerar que tots els càrrecs d'ERC han de demanar perdó, ell inclòs.

La possibilitat de sotmetre's a la confiança dels consellers nacionals ja es va plantejar en la reunió de la direcció, per boca del mateix Puigcercós, però no es va fer pública fins ahir a la tarda en forma d'entrada al bloc. La decisió la va prendre després de mantenir consultes amb dirigents territorials i havent sortit indemne de la reunió de l'executiva, en què no es va fer cap votació. “No ha calgut”, deia en sortir-ne.

El líder republicà va entonar ahir el mea culpa: reconeix i assumeix el duríssim càstig electoral (en paraules seves). En la línia de l'anàlisi de dilluns, troba tres factors indiscutibles que expliquen la davallada. El primer és la divisió interna dels darrers anys, “que ha estat una irresponsabilitat per part de tots”. També admet, com havia apuntat durant la campanya, que haver fet president José Montilla no ha estat ben rebut per l'electorat. Puigcercós hi té una responsabilitat directa, per haver estat a la cuina del tripartit.

En tercer lloc, pensa que també ha passat factura que la priorització de la tasca governamental hagi “eclipsat l'èpica nacional” del govern, amb lleis com la de les consultes i del cinema o el blindatge del català en l'ensenyament i l'acollida, entre altres normes impulsades pel govern.

Al consell nacional, d'aquí a tres dissabtes, també s'elevarà el document amb què Puigcercós vol superar del mal pas. L'equip de redacció, amb el secretari general del partit, Joan Ridao, al capdavant, serà reduït, per la proximitat de la data. Tractarà de la reorganització interna de la formació per afrontar l'etapa de vertebració de l'esquerra nacional. Però hi haurà altres punts destacats en l'ordre del dia. Es donarà el tret de sortida a la cursa cap a les eleccions municipals del maig de l'any que ve, amb la presentació d'un informe dels caps de llista que ja han estat designats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona

Violència de gènere, prioritat

Barcelona
Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ