Política

El debat sobre el penedès del segle xxi

Volen promoure la “vegueria de fet” mancomunant serveis

Jordi Cuyàs proposa la inclusió del Baix Penedès i l'Anoia a la Mancomunitat Penedès Garraf

El diputat Sixte Moral diu que s'ha de rescatar el pacte com a suport polític de la vegueria

“El Penedès ha d'estar preparat per afrontar el futur immediat”

El director del tercer pla estratègic de l'Alt Penedès, Jordi Cuyàs, va proposar dissabte l'entrada en funcionament de la “vegueria de fet”. La proposta va sorgir en el marc de les jornades sobre L'encaix del Penedès a la Catalunya del segle XXI, organitzades per l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP). La proposta de Cuyàs, juntament amb la del diputat Sixte Moral de recuperar el Pacte de Sant Martí –on són representades les quatre comarques i les quatre capitals– com a suport polític del projecte comú, va ser la més contundent sobre com afrontar el futur immediat. El fet que el Parlament de Catalunya denegués la demanda de la vegueria pròpia per al Penedès després de cinc anys de campanya popular, va provocar les crítiques, una vegada més, de qui ha estat fins fa un mes president de la plataforma, Fèlix Simon. Segons ell, “si el Penedès és dels qui se l'estimen, la política no pot estar per damunt de la voluntat popular”. Simon va recordar que en política “no tothom que que hi veu, mira, i no tothom que hi sent, escolta”. Tots tres van coincidir que l'objectiu final ha de ser millorar la vida dels ciutadans d'aquesta part del territori, i que la crisi econòmica és un bon moment per començar a treballar en aquest sentit. “En un moment com l'actual, la gent reclama seguretat”, va dir Moral. Segons ell, el Pacte de Sant Martí és un “embrió perfecte d'arguments sòlids i incontestables” que poden generar la il·lusió que la ciutadania necessita per acabar obligant el món de la política a tirar el projecte endavant.

Al final del debat, Jordi Cuyàs va convidar l'alcalde de Calafell i president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Jordi Sánchez, a convocar el Pacte de Sant Martí després de les pròximes eleccions al Parlament, però abans de les municipals, “ja que si no s'ha reunit al llarg dels últims quatre anys és perquè algú ho ha bloquejat”. El debat sobre el Penedès en la Catalunya del segle XXI també va tenir la participació del diputat de CiU Jordi Jané, que va recordar la situació estratègica del Penedès a la zona més poblada de Catalunya. “El Penedès continuarà creixent durant els pròxims anys –va assegurar–, i s'ha d'estar preparat per afrontar aquest futur immediat”. Segons Jané, en aquest moment el govern no té la capacitat econòmica necessària per redistribuir la concentració de població i de serveis que en aquest moment hi ha a la zona litoral i prelitoral entre Girona i Tarragona. Jané es va manifestar a favor de mancomunar serveis, com una sortida a la situació actual, “en què ja s'ha acabat la cultura de les subvencions”, i va recordar que les vegueries, de moment, encara no són res real. L'objectiu hauria de ser “compartir serveis i prestacions, més enllà del debat sobre la capitalitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.