Política

rasclet

el

Una vaga raonable

“Precaritzar més la mà d'obra no ajuda a la transformació del model productiu”

Algunes de les crides que convoquen a la vaga general utilitzen expressions d'un revolucionalisme tronat, sobretot quan blasmen el govern socialista per haver pactat amb la dreta o quan denuncien que la reforma laboral és la culminació d'una ofensiva neoliberal. Pactar no és cap crim. I el liberalisme no és pecat. Però aquest anacronisme del discurs sindical no significa que no existeixin raons de pes per justificar la vaga des del punt de vista dels interessos dels assalariats, els drets dels quals es veuen greument rebaixats per la nova norma. Despatxar un treballador serà ara molt més fàcil, fins al punt que, a la pràctica, es desdibuixarà la diferència entre l'acomiadament improcedent i l'acomiadament objectiu. De fet, només caldrà que l'empresa justifiqui “mínimament” que preveu passar per dificultats perquè una proposta de reducció de plantilla sigui considerada procedent.

Aquesta i altres mesures comporten un retrocés social evident. A favor de la reforma s'al·lega que la flexibilització laboral estimularà el creixement econòmic. Potser sí.

De totes maneres, no sembla pas que precaritzar encara més la mà d'obra ajudi gens a la necessària transformació del model productiu. Tanmateix, és innegable que la normativa satisfà l'empresariat espanyol més tradicional, un sector que el franquisme va aviciar tot dispensant-li un tracte fiscal i laboral extremadament favorable. Un doble privilegi –ben poc liberal, per cert– que encara continua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona