Política

Memòria democràtica

Experts internacionals debaten sobre el turisme de memòria a Corbera d’Ebre

Una vintena d’experts han participat aquest dissabte en les primeres Jornades internacionals de memòria, història pública i turisme centrades en l’encaix de models turístics en espais de memòria democràtica. Durant tres dies, el Poble Vell de Corbera d’Ebre acullen el gruix principal d’un programa on s’han compartit experiències internacionals i analitzat reptes i oportunitats que comporta el flux de visitants.

El model francès s’ha pres com a referència per anticipar-se a problemàtiques com la banalització d’espais històrics. Segons Cinta Farnós, presidenta del COMEBE, el bagatge francès permet actuar “estratègicament” per prevenir aquestes situacions. L’organització preveu que la futura edició de les jornades es faci de nou a les Terres de l’Ebre.

El director del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha posat èmfasi en com el turisme basat en la memòria pot ajudar a transmetre els valors relacionats amb la defensa de la democràcia i les llibertats personals i col·lectives.

El model francès “és el camí que hem de seguir, una confluència entre el sector públic, el lideratge de les institucions, amb la col·laboració d’administracions locals i comarcals i un vincle amb el món associatiu memorialístic”, ha assegurat Font a l’ACN.

Per evitar un turisme irrespectuós, la investigadora de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural Saida Palou ha remarcat la importància de contextualitzar i treballar per crear una mirada turística conscient. “És un diàleg que ha de ser particular segons cada realitat, on ha de quedar clar que una de les variables és el passat i la memòria. L’aprenentatge sobre quins són els fets i les conseqüències que han tingut en el present és l’important, per damunt del gaudi, l’experiència del jo i del divertiment”, ha defensat.

Les jornades clouran la primera edició aquest dissabte al vespre. La proposta, organitzada conjuntament entre el Memorial Democràtic, els serveis territorials del departament de Justícia, Drets i Memòria a les Terres de l’Ebre i COMEBE, ja planteja una futura edició l’any vinent en algun municipi ebrenc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu insisteix que no hi haurà un alto el foc permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic arriba a les urnes després d’una campanya amb 34 candidats assassinats

barcelona
política

L’ANC culmina la renovació de la seva cúpula, que presdirà Lluís Llarch

barcelona