Política

Guerra a Gaza

Israel ordena evacuar més barris de Rafah

Molts palestins fugen no només del sector oriental sinó de l’oest de la població pel temor a l’ampliació de l’ofensiva

L’exèrcit també ha declarat “zona de combat perillosa” diverses zones al nord de la Franja i ha recomanat desplaçar-se a l’oest de la ciutat de Gaza

Les Forces de Defensa d’Israel (FDI) han ordenat aquest dissabte l’evacuació de noves àrees del sector oriental de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, i de diverses zones al nord de l’enclavament palestí.

L’exèrcit ha avisat aquest matí de l’ampliació de les operacions a l’est de Rafah i ha fet una crida a sortir dels barris d’Al Adari, Al Janaina, Khirbat al Adas i dels camps de Rafah i Shaboura, situats a l’oest de la carretera de Salah al Din, per on ahir ja avançaven els tancs israelians.

Les FDI han justificat la mesura “a la llum de l’activitat terrorista i els trets” disparats des d’aquests punts. El comunicat afirma que “l’organització terrorista Hamàs utilitza els residents de Gaza com a escuts humans per a les seves activitats i infraestructures”.

Les autoritats d’Israel han fet una crida a través d’anuncis, missatges SMS, trucades telefòniques i emissions de mitjans en àrab perquè els residents i refugiats a les zones afectades es desplacin a “l’àrea humanitària ampliada d’Al Mawasi”, una zona entre Rafah i Khan Yunis que ja acull unes 300.000 persones en tendes de campanya improvisades, sense aigua corrent ni instal·lacions de sanejament.

L’evacuació d’aquests barris, més cèntrics que el sector les FDI ja van ordenar evacuar dilluns, han augmentat el temor a una imminent ofensiva sobre la resta de Rafah, que acull més d’un milió de desplaçats interns.

Israel també ha decretat l’evacuació de diverses àrees entre Beit Lahia i Jabalia, al nord de la Franja, que ha designat com a “zona de combat de perillosa” perquè, segons l’exèrcit, Hamàs hi està intentant reconstruir les seves capacitats. El comunicat avisa que “les FDI treballaran amb gran força contra les organitzacions terroristes de la regió, per tant, tots els que es troben en aquestes zones s’exposen a ells mateixos i a les seves famílies al perill”. És per això que insta la població civil a traslladar-se “als refugis a l’oest de la ciutat de Gaza”.

Les forces israelianes també han advertit que està “prohibit apropar-se a la tanca de seguretat” que separa l’enclavament d’Israel. “Apropar-se a la tanca suposa un perill per a la seva vida i seguretat”, han afegit.

Més de 300.000 afectats

L’agència de les Nacions Unides per als refugiats palestins (Unrwa), ha alertat que les noves ordres d’evacuació poden suposar el desplaçament d’unes 300.000 persones. L’Unrwa ha manifestat que està “extremadament preocupada perquè aquestes ordres d’evacuació hagin arribat tant al centre de Rafah com a Jabalia”. L’organització estima que des de dilluns unes 150.000 persones han fugit de Rafah “buscant seguretat on no n’hi ha cap”.

La portaveu de l’agència a Gaza, Louise Wateridge, ha explicat que a aquest matí a l’oest de Rafah els carrers estan “significativament més buits i arreu “les famílies estan fent les maletes” per marxar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TIJ

El TIJ no aplicarà cautelars contra Quito per l’assalt a l’ambaixada de Mèxic

barcelona
Política

Mor Ángeles Flórez, última miliciana socialista espanyola viva

rússia

Detenen el quart militar rus d’alt rang per corrupció en un mes

barcelona
política

Junts vol situar a Europa la demanda d’un referèndum dins la Constitució

barcelona
nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona