Política

Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Una dona resulta ferida a Khàrkiv per l’impacte d’un míssil al costat d’un hospital psiquiàtric

El Pentàgon allibera 6.000 milions de dòlars més en ajuda militar a Kíiv

Ucraïna ha denunciat una nova onada d’atacs russos contra la seva infraestructura energètica a les províncies de Dnipropetrovsk –al centre del país–, Ivano-Frankivsk i Lviv, a l’oest.

Segons les autoritats ucraïneses, Rússia ha llançat 34 míssils de diversos tipus contra el seu territori, dels quals 21 han pogut ser interceptats per les defenses antiaèries.

No obstant això, l’atac ha assolit alguns dels seus objectius i ha provocat danys a la xarxa elèctrica. En una d’elles ha resultat ferit un enginyer, que ha patit un a commoció cerebral, segons el Ministeri d’Energia. El titular del departament, German Galuixtxenko, ha reconegut que els atacs “massius” d’aquesta nit han provocat “danys greus” que afectaran la xarxa elèctrica de tot el país.

La companyia energètica privada més gran d’Ucraïna, DTEK, ha informat que quatre de les seves centrals tèrmiques ha patit danys significatius per l’atac. En un comunicat a les xarxes socials, l’empresa ha avançat que “malauradament hi ha víctimes”, sense donar més detalls.

Els atacs russos de les últimes hores han deixat víctimes també a les regions de Kherson, al sud del país, i a les orientals de Donetsk i Khàrkiv. En aquesta última un míssil ha impactat al costat de l’edifici d’un hospital psiquiàtric i una dona de 53 anys ha patit ferides per la metralla. L’alcalde de Khàrkiv, Igor Terekhov, ha destacat que “per sort els coets han impactat a terra i no als edificis del centre mèdic; en cas contrari, és difícil imaginar la xifra de morts i ferits. El complex acull uns 900 pacients i 250 treballadors.

Més sistemes antiaeris

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha reiterat aquest dissabte que el país “necessitat sistemes de defensa aèria” en “quantitat i qualitat suficients” per repel·lir els atacs russos com els de la passada nit. “Els món té els recursos per ajudar-nos a interceptar tots els míssils i drons disparats pels terroristes russos”, ha assegurat Zelenski. Segons ell, “això és totalment factible” i “només cal que s’apliquen les decisions i els acords polítics necessaris”.

El secretari de Defensa dels Estats Units, Lloyd Austin, va anunciar poques hores abans, ahir divendres, que Washington alliberarà 6.000 milions de dòlars més en ajuda militar a Ucraïna perquè pugui accedir a míssils Patriot i drons que li permetin fer front als avenços russos al front oriental.

Austin va confirmar en una reunió del grup de Ramstein que ja estan de camí cap a Ucraïna els primers 1.000 milions de dòlars anunciats després que el Congrés desbloquegés la llei per donar progressivament a Ucraïna 61.000 milions de dòlars en assistència militar i préstecs. Com a part d’aquest primer paquet, el Pentàgon enviarà amb urgència a Kíiv munició per a bateries HIMARS, que permet atacar posicions lluny de front, així com projectils d’artilleria avançada de 155 mil·límetres i sistemes de defensa aèria a vehicles blindats.

Nous atacs aeris ucraïnesos a regions frontereres

Les autoritats russes han afirmat aquest dissabte que els seus sistemes antiaeris han interceptat prop d’una setantena d’avions no tripulats enemics sobre el seu territori.

El Ministeri de Defensa detalla en un comunicat que 66 drons d’ala fixa han estat abatuts a la regió de Krasnodar, fronterera amb Ucraïna, i dos més sobre l’annexionada península Crimea. Segons el governador de Krasnodar, Veniamín Kondratiev, l’atac anava dirigit contra una refineria i altres infraestructures clau a tres districtes. El responsable polític ha assegurat que no hi ha hagut ferits ni danys significatius per la caiguda dels aparells.

A la també fronterera Bélgorod, un altre atac amb drons ucraïnesos ha deixat sis civils ferits, entre els quals una jove de 17 anys, segons ha informat el governador local, Viatxeslav Gladkov. Un dels aparells ha caigut en una carretera de Voznesénkova, al distrixte de Xebékino, i ha afectat tres vehicles i cinc civils. L’altre víctima és un home que ha resultat ferit a l’abdomen i a l’ull en l’atac a un tractor a la mateixa localitat on, segons Gladkov, han arribat cinc drons ucraïnesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a Gaza

Acaben les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Netanyahu manté els plans a Gaza i respon a Biden que “si hem d’estar sols, estarem sols”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA

Cañigueral destaca que l’índex d’atur és el més baix en 15 anys

riudellots de la selva