Política

estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

El president francès advoca per una Unió Europea forta que es faci respectar, garanteixi la seva seguretat, protegeixi les seves fronteres i reprengui la seva autonomia estratègica

A un mes i mig de les eleccions al Parlament Europeu, el president francès, Emmanuel Macron, ha fet aquest dijous una crida a salvar una Europa que “és mortal, que pot morir”. Ha advocat per una Europa més forta, que es faci respectar, que garanteixi la seva seguretat, protegeixi les seves fronteres i reprengui la seva autonomia estratègica per preparar-se davant els riscos als quals s’exposa.

Set anys després del seu primer discurs sobre Europa a la universitat de la Sorbona de París, en el qual va defensar la idea d’una Europa que no depengui de potències com la Xina o els EUA, Macron ha tornat al mateix lloc per actualitzar la seva visió de la Unió Europea en un moment clau per la proximitat de les eleccions europees del 6 al 9 de juny.

Europa ha d’estar a l’altura dels desafiaments d’un món que està canviant, ha dit l’inquilí de l’Elisi, advertint que la UE no estava prou preparada per fer front a les amenaces globals com la invasió russa a gran escala d’Ucraïna. “Hem de ser lúcids i admetre que Europa, avui, és mortal. Europa pot morir. Que mori o no depèn només de les nostres decisions”, ha dit el president francès. “Aquestes decisions les hem de prendre ara mateix. Perquè és ara mateix que es juga la qüestió de la pau i la guerra al nostre continent i la nostra capacitat o no d’assegurar la nostra seguretat”, ha afegit.

Macron ha apostat pel concepte de sobirania europea i ha demanat autonomia en defensa i economia. “Com podem construir la nostra sobirania, sinó assumint la responsabilitat de desenvolupar la nostra pròpia indústria de defensa europea?”, s’ha preguntat. En aquest punt, considera “necessari augmentar la despesa en defensa i accelerar la integració dels exèrcits davant amenaces com la de Rússia”.

“Enrere queden aquells dies que Europa comprava la seva energia i fertilitzants a Rússia, externalitzava la seva producció a la Xina i delegava la seva seguretat als Estats Units”, ha assegurat el cap de l’Estat francès.

En el pla econòmic, ha advocat per una Europa cada cop menys dependent d’actors externs i fins i tot ha fet un al·legat a favor del concepte “fet a Europa”, amb una ambició industrial i capaç de consolidar-se com un referent en sectors clau com la tecnologia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona