Política

escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

El líder de la formació sobiranista i primer ministre escocès confirma que a partir d’ara governaran “en minoria”

L’última diferència ha estat l’estratègia climàtica

El primer ministre escocès, l’independentista Humza Yousaf, ha anunciat aquest dijous la ruptura de la coalició de govern amb els Verds. Ho ha anunciat en un missatge al web del govern després d’una reunió d’urgència a la qual ja no hi han assistit els que fins aquest dijous eren els seus socis de gabinet.

En la nota Yousaf confirma que a partir d’ara el Partit Nacional Escocès (SNP) governarà “en minoria”. “Serà difícil i dur, però estic preparat per fer front a aquest desafiament”, diu el primer ministre escocès en el comunicat.

La decisió arriba una setmana després que el govern decidís renunciar al compromís clau en la lluita climàtica. Tot i que la ruptura s’ha produït de manera sobtada, les disputes entre els dos partits no són noves. Les diferències entre els dos socis de govern eren òbvies des de fa temps, però amb el pas del temps s’han fet cada cop més profundes.

Per lluitar contra el canvi climàtic, l’SNP i els Verds van pactar en l’acord de govern reduir els gasos contaminants emesos a Escòcia en un 75% d’aquí a 2030. Però, fa just una setmana el partit liderat per Yousaf va renunciar a aquest objectiu, la qual cosa va fer enfadar els ecologistes, que van amenaçar de trencar la coalició.

L’SNP té 63 escons dels 129 que componen el Parlament escocès, és a dir, dos per sota dels 65 que marquen la majoria absoluta. La falta d’aquests dos escons per a la majoria absoluta va derivar el 2021 en un acord de govern amb els Verds –també independentistes .

El Partit Nacional Escocès passa per un moment complicat des de la sobtada dimissió el 15 de febrer de 2023 de la seva carismàtica líder Nicola Sturgeon, a la qual va agafar el relleu Humza Yousaf.

A més, el partit independentista es veu amenaçat per una forta pujada del Partit Laborista a Escòcia com demostra la rotunda victòria dels laboristes en arrabassar un escó de l’SNP en una elecció parcial a Escòcia l’octubre passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona