Política

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

Junts l’insta a presentar una qüestió de confiança i insisteix que el gest del president no ha d’afectar a les seves prioritats

ERC i Comuns insten al president a no cedir davant l’extrema dreta i els republicans li recorden la persecució de que ha estat objecte l’independentisme

El PSC tanca files amb el líder socialista i l’encoratgen a “resistir”

La inesperada carta del president espanyol Pedro Sánchez ha sacsejat l’inici de la campanya electoral per als comicis del 12-M. I no només perquè el líder del PSOE no hi serà a l’acte del PSC previst per aquest vespre a Sabadell, sinó perquè el desconcert que ha provocat el fet que digui que es planteja dimitir per les acusacions de corrupció contra la seva dona Begoña Gómez amb acusacions directes a la campanya de desprestigi de la dreta i l’extrema dreta ha aixecat tot tipus de reaccions a les formacions catalanes que concorren a les eleccions.

El primer en reaccionar va ser Carles Puigdemont, el candidat de Junts, que en un missatge a la xarxa X va qüestionar que no es tracti “d’un moviment tàctic” i el va retar a presentar una qüestió de confiança. Però Puigdemont, com ha fet avui el secretari general de Junts, Jordi Turull, es neguen a que el dilema de Sánchez aigualeixi la seva campanya. “Ara més que mai cal ser ferms davant Madrid i les seves crisis polítiques inacabables, perquè el que realment està en joc és el futur polític de Catalunya, no el d’un partit ni el d’un primer ministre. Qui vulgui convertir les eleccions catalanes en un flotador del PSOE s’equivoca”, reblà Puigdemont i Turull ha volgut deixar clar avui que “res els distraurà de la campanya ni del moment d’il·lusió i esperança” que viu el país. “Les nostres prioritats no canvien respecte al que ha passat en les últimes 24 hores i seguirem defensant el mateix”, ha subratllat.

La desafecció de Junts no ha estat compartida per la resta de forces catalanes. A banda del PSC, que, en paraules del candidat Salvador Illa, ha fet una crida a “la resistència” i a fer una “reflexió col·lectiva” per acabar contra “l’enfangament de la política”, tant ERC com els Comuns han demanat al president que no cedeixi al xantatge de les forces de l’extrema dreta i que resisteixi. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha dit que no creu que la qüestió de confiança tingui cap sentit perquè “el problema no deriva d’una crisi amb els socis d’investidura, sinó per altres raons”i li ha recordat a Sánchez que Catalunya ja ha viscut la situació que ara “pot sentir” ell, amb persones perseguides per la seva ideologia, algunes d’elles “espiades” pel seu “compromís”, en referència a l’ús de Pegasus. “És imprescindible plantar cara sempre”, ha reiterat. Altres integrants d’ERC com Gabriel Rufián o Marta Rovira s’han referit a la persecució que ha patit l’independentisme. “Empatitzo amb el dolor. Però el dia que t’acusin d’haver utilitzat la violència per defensar la democràcia, de terrorisme per defensar la justícia i els drets humans… i hagis d’agafar quatre coses, acomiadar-te de la família i trobar un lloc des d’on poder seguir defensant les teves idees, i que vagin passant el anys, què faràs?”, ha escrit Rovira a X i l’ha empès a “plantar cara i no parar”.

Rufián ha afegit que una renúncia seria “un mal exemple” perquè implicaria “doblegar-se” i ha conclòs que “cal donar suport i resistir”. Però igual que Rovira, Rufián també ha estat crític amb Sánchez a qui ha recordat que aquells que “van assetjar durant mesos Irene Montero, els que van matar políticament Mònica Oltra amb una mentida i elsque van convéncer que potser estava bé ficar a la gent a la presó per un referèndum, ara van per un PSOE que molts vegades mirava cap a un altre costat quan això passava”.

També la la candidata de Comuns Sumar al 12-M, Jéssica Albiach, ha manifestat que espera que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no dimiteixi. “No poden guanyar, no els podem donar aquesta victòria”, ha afegit en declaracions a Rac1 en referència a la “cacera” de l’extrema dreta contra forces progressistes i independentistes. Una actitud que ha qualificat de “salvatjada” perquè “van a per la persona tocant a la família que és el més sagrat”. Albiach creu que s’ha de fer un “front comú” davant l’estratègia del lawfare de l’extrema dreta que té la intenció de tombar governs progressistes. “Van a per nosaltres i hem de ser forts i resilients”, ha conclòs.

Aquest mateix matí, les candidatures d’ERC, la CUP i Comuns Sumar han signat un comunicat conjunt, difòs pels republicans, en que es comprometen a “no col·laborar de cap manera” amb els partits d’extrema dreta Vox i Aliança Catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona