Política

unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

La mesura vol recuperar els nivells de deute i dèficit després que la despesa pública a la UE es disparés després de la pandèmia

El Parlament Europeu ha donat aquest dimarts llum verda definitiva a les noves regles fiscals, les quals han de contribuir que els estats de la Unió redueixin les xifres de dèficit i deute després que la despesa pública es disparés durant la pandèmia, segons informa l’ACN. La votació, celebrada aquest dimarts al ple d’Estrasburg, s’ha saldat a 359 vots a favor, 166 en contra i 61 abstencions.

Les noves normes mantenen els objectius fiscals anteriors a la crisi de la Covid-19, que fixen un dèficit inferior al 3% i un deute per sota el 60% del PIB. No obstant això, introdueixen nous objectius individuals de quatre anys tenint en compte la situació de cada país i obren la possibilitat d’ampliar el període a set anys si els estats es comprometen a aplicar reformes i inversions.

A banda dels objectius de dèficit i deute, l’Eurocambra també ha avalat les exigències de reducció de deute i dèficit en aquells països que presenten unes pitjors xifres. Pel que fa al deute, aquells estats que se situïn per sobre el 90% del PIB –com és el cas d’Espanya– hauran de reduir-lo com a mínim un punt percentual cada any. En el cas dels estats amb un deute d’entre el 60% i el 90% del PIB, l’ajustament anual serà del 0,5%.

Quant al dèficit, els països que se situïn per sobre el 3% hauran de fer un ajustament estructural del 0,4% anual. Tot i això, aquesta reducció pot arribar a ser més laxa –fins al 0,25% anual– si els estats pacten plans fiscals a set anys amb la Comissió Europea.

En cas d’incompliment, Brussel·les sotmetrà els països afectats a un control periòdic i estricte de les seves finances. Si finalment la xifra de dèficit –el deute és un agreujant– no es redueix, els estats es poden enfrontar a multes semestrals de fins al 0,05% del seu PIB.

La situació d’Espanya

Les dades publicades aquest dilluns per l’Eurostat han confirmat que Espanya va tancar l’any 2023 amb un dèficit del 3,6% i un deute del 107,5% del PIB, per sobre els objectius que fixen les noves regles fiscals.

Malgrat tot, el govern espanyol confia rebaixar fins al 3% el dèficit aquest 2024 i, d’aquesta manera, complir amb els estàndards acordats a la Unió Europea. Així, l’Estat evitaria que la Comissió Europea li obrís un expedient sancionador que obligaria Madrid a sotmetre els comptes públics a un control estricte per part de Brussel·les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona