Política

regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes, “passi el que passi”

El Parlament britànic ha de debatre i votar aquest dilluns a la nit el controvertit projecte de llei

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha calculat aquest dilluns que els primers vols per a deportar migrants en situació irregular es començaran a enlairar en 10 a 12 setmanes, i ha avisat que el govern ja té assignat un aeròdrom i avions comercials xàrter reservats per a transportar als sol·licitants d’asil.

Sunak ha donat a conèixer aquests detalls abans que el Parlament britànic debati i voti aquest dilluns a la nit el controvertit projecte de llei sobre Ruanda, que permetrà considerar a aquest país segur per a deportar migrants indocumentats.

El cap del govern va dir, en roda de premsa, que “ja està bé” en un clar missatge als lords perquè donin aquesta nit el vistiplau al Projecte de Llei sobre la Seguretat de Ruanda (Asil i Immigració), després d’un estira-i-arronsa entre les dues cambres –Comunes i Lords– per les esmenes que han anat introduint els parells sobre la polèmica peça legislativa.

Sunak ha promès que “sense condicions ni excuses” el pla de l’Executiu conservador tirarà endavant perquè sigui una font dissuasiva a fi que altres migrants que intentin creuar el Canal de la Mànega –entre Anglaterra i França– desisteixin dels seus intents.

En virtut de les regles parlamentàries, quan les dues cambres no es posen d’acord sobre una peça legislativa, l’última paraula la tenen els Comuns pel seu caràcter democràtic.

“No més evasives, no més demores. El Parlament s’asseurà allí aquesta nit i votarà sense importar com de tard s’aprovi. Sense excuses, aquests vols van a Ruanda”, ha dit.

“A partir del moment en què s’aprovi el projecte de llei, començarem el procés d’eliminar als identificats per al primer vol. Ens hem preparat per a aquest moment”, ha afegit.

“Començarem els vols i detindrem els vaixells” perquè “la gent vol fets, no paraules. No descriuré què passarà ni quan”, ha explicat el primer ministre, que no ha volgut aportar detalls operatius de les deportacions per a evitar que grups contraris a la mesura puguin frustrar els enlairaments. “Aquest és un dels esforços més complexos que ha dut a terme el ministeri de l’Interior”, ha agregat.

L’objectiu de la peça legislativa és considerar a Ruanda com a país segur, després que el Tribunal Suprem, la màxima instància judicial britànica, considerés il·legal el pla inicial. Al novembre passat, el Tribunal Superior va concloure que la nació africana no és segura perquè els migrants podrien ser retornats als seus països d’origen, dels quals van fugir.

Aquest pla per a les deportacions va ser proposat per primera vegada pel seu antecessor Boris Johnson en 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque: “El municipalisme ha estat el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona
política

Un cap de l’UGT contra Puigdemont: “Va marxar al portamaletes. No sé si cagat o pixat”

barcelona
Alemanya

La ministra d’Afers Estrangers alemanya denuncia un ciberatac rus

barcelona