Política

Guerra a Gaza

La violència repunta a Cisjordània

Disset palestins han mort des de divendres per atacs israelians en el territori ocupat

Israel ha continuat aquest diumenge amb els seus bombardejos a la Franja de Gaza, alhora que augmenta la violència a la Cisjordània ocupada. En plena campanya militar a l’enclavament palestí i després d’una setmana de màxima tensió amb l’Iran, Israel ha rebut una ajuda militar nord-americana milionària. Aquest diumenge, el moviment islamista Hamàs ha dit que aquesta ajuda dona “llum verd” a Israel “per continuar amb la seva agressió brutal” contra els palestins.

El nou paquet d’ajuda, aprovat dissabte per la Cambra de Representants dels Estats Units, arriba després de sis mesos i mig de guerra a la Franja de Gaza, on l’ofensiva aèria i terrestre israeliana ha deixat almenys 34.097 morts, segons les autoritats sanitàries del territori palestí, a mans de Hamàs.

La guerra a la Franja ha anat acompanyada d’un repunt de la violència israeliana contra els palestins a la Cisjordània ocupada. Des de l’esclat del conflicte, el 7 d’octubre passat, 1.130 palestins han hagut d’abandonar les seves llars per l’augment dels atacs de colons i i de les batudes de l’exèrcit israelià. Almenys disset palestins han mort en les darreres 48 hores a la Cisjordània ocupada, dos dels quals abatuts per l’exèrcit israelià aquest mateix diumenge al matí. L’exèrcit israelià ha al·legat, en un comunicat, que els seus soldats han obert focs després que els haguessin intentat agredir.

D’altra banda, catorze palestins més han mort aquest cap de setmana a Tulkarem, després que divendres l’exèrcit israelià hagués llançat la matinada de divendres una batuda en el camp de refugiats de Nur Shams que es va allargar fins dissabte. Es tracta d’un dels operatius més grans desplegats per l’exèrcit israelià a la Cisjordània ocupada des del 7 d’octubre passat. Finalment, un atac de colons israelians en una localitat del sud de Nablus, aquest dissabte, ha deixat un altre palestí ha mort.

La por creix entre els cisjordans per l’escalada de violència per part dels colons israelians, que continuen expandint la seva presència per la zona de forma violenta i amb l’aval de l’exèrcit.

Egipte avisa

Una violència que també ha despertat els temors d’Egipte. El ministre d’Afers Estrangers d’Egipte, Sameh Shukri, ha advertit aquest diumenge que l’ofensiva d’Israel a la Franja de Gaza i els atacs a la Cisjordània ocupada agreugen la catastròfica situació humanitària a Palestina i amenacen d’estendre el conflicte a altres zones de l’Orient Mitjà.

“La continuació de la guerra israeliana contra la Franja de Gaza i l’augment del ritme dels atacs israelians i les pràctiques d’assentaments il·legals a Cisjordània augmenten el risc que la situació esclati“, ha dit el cap de la diplomàtica d’Egipte d’acord amb un comunicat del seu departament i recollit per l’agència Efe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona
colòmbia

Colòmbia notifica formalment a Israel la ruptura de relacions diplomàtiques

barcelona
Política

Vergés sosté que l’estació del TAV a l’aeroport és “absolutament prioritària”

vilobí d’onyar
estats units

El jutge aclareix Trump que l’ordre de silenci només l’afecta fora del tribunal

barcelona
estat francès

Desallotgen una protesta propalestina a la Sciences Po de París

barcelona
memòria

El TSJC considera que la protesta contra la tortura no és transversal

barcelona
societat

El PSC demana al govern una resposta serena a les pintades en establiments

girona