Política

POlÍTICA

La CUP-Defensem la Terra reclama més aigua per a la pagesia

Els integrants de la llista gironina Ignasi Sabater i Marta Guillaumes han contraposat el gran consum turístic de la zona amb les restriccions al sector primari

Els candidats de la CUP-Defensem la Terra Ignasi Sabater i Marta Guillaumes (números tres i quatre de la llista), després d’assistir una concentració de “Salvem la Platja de Pals”, han denunciat des dels arrossars “la greu situació de la pagesia i el territori per les restriccions d’aigua, mentre el turisme no s’ha ni tocat”. A banda i banda d’aquesta zona agrícola i arran de costa, hi ha dos complexos recreatius que són grans consumidors d’aigua subterrània (l’extracció de la qual augmenta el risc de salinització): el càmping El Delfín Verde (Torroella) i el Golf de Pals.

A partir que el Govern fes públiques les dades de les principals concessions d’extracció del sector, arran d’una pregunta al Parlament del diputat Dani Cornellà , que repeteix com a cap de llista gironí de la CUP-DT, “sabem que El Delfín Verde i el Golf de Pals són el primer i el tercer gran consumidor recreatiu d’aigua subterrània de Catalunya, sumant 30 pous i el dret d’extracció de fins a 6.323.000 m3 anuals, l’equivalent (amb la mitjana catalana) al consum domèstic d’una ciutat de 144.000 habitants”, ha denunciat Sabater.

Segons Guillaumes, “és urgent un canvi radical en la gestió de l’aigua, que anteposi la sostenibilitat, la viabilitat de la pagesia i avançar cap a la sobirania alimentària, en comptes de prioritzar el turisme, l’oci elitista i els grans beneficis d’uns pocs”. En aquest sentit, la CUP-DT defensa propostes com impulsar la regeneració i reutilització d’aigües depurades a la zona, la garantia d’un cabal ecològic suficient per al Ter i, per a l’actual sequera, aplicar urgentment restriccions ponderades entre sectors. Finalment, Sabater ha apuntat que “de manera estructural, però especialment els propers mesos, cal tenir molt en compte el greu risc de salinització, tant al Baix Ter com també a l’Alt Empordà.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona