Política

orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

La mesura busca castigar la violència contra la violència desestabilitzadora a Cisjordània

La UE aprova formalment les primeres sancions a colons israelians violents

El govern dels Estats Units ha sancionat l’activista de l’extrema dreta israeliana Benzi Gopstein, estret aliat del ministre de Seguretat Nacional, Itama Ben Gvir, en el marc de la tercera ronda de sancions que busca castigar la violència dels colons israelians a Cisjordània.

Gopstein és el fundador i cap del grup ultra Lehava, una organització els membres de la qual estan involucrats en la violència desestabilitzadora que afecta a Cisjordània”, segon assenyala el Departament d’Estat dels Estats Units en un comunicat publicat aquest divendres i recollit pel diari The Times of Israel. “Sota el lideratge de Gopstein, Lehava i els seus membres han estat involucrats en actes o amenaces de violència contra els palestins civils”, afegeix la nota.

Gopstein va ser declarat culpable el gener passat d’incitació al racisme a través de comentaris. El 2019 va intentar fer carrera política ocupant un destacat lloc en el partit Otzma Yehudit de Ben Gvir abans de ser desqualificat pel Tribunal Suprem per la condemna per incitació al racisme.

També la UE ha castigat aquest divendres la violència dels colons israelians contra els palestins a Cisjordània. Els estats de la UE han imposat sancions contra quatre persones i dues entitats responsables “d’abusos greus” contra els drets humans de palestins a Cisjordània. Es tracta de les primeres mesures restrictives adoptades per la UE pels atacs de colons extremistes israelians contra palestins a Cisjordània. Les sancions, apunta el Consell, són per “tortures i altres tractaments degradants i inhumans”, així com “càstigs i violència del dret a la propietat i la vida privada i familiar dels palestins”.

Les sancions, segon recull l’ACN, afecten el grup d’extrema dreta Lehava i el grup radical i supremacista Hilltop Youth. En la llista també hi ha els líders de Hilltop Youth, Meir Ettinger i Elisha Yered, tots dos involucrats en atacs mortals el 2015 i 2023. També hi ha Neria Ben Pazi i Yinon Levi, que també han participat en atacs contra palestins.

Les sancions europees, explica l’ACN, impliquen la congelació dels actius en territori comunitari i la prohibició de fer-los arribar finançament, així com la prohibició d’entrada a la UE.

Les mesures anunciades pels EUA i la UE contra la violència de colons israelians a Cisjordània contra palestins arriben després de les noves sancions imposades a l’Iran pel seu atac contra Israel dissabte passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona