Política

país basc

El CIS apunta a una victòria per la mínima del PNB, tot i l’ascens d’EH Bildu

Els ‘jeltzales’ guanyarien les eleccions al Parlament de Vitòria del 21-A amb entre 30 i 31 diputats, per davant l’esquerra abertzale que en sumaria entre 28 i 29

La candidatura de Padrales sumaria majoria absoluta amb el PSE, que aconseguirien entre 10 i 11 diputats

El PNB tornaria a guanyar unes eleccions al Parlament de Vitòria. Els jeltzales serien els més votats el pròxim 21 d’abril i sumarien majoria amb el PSE, tot i un fort creixement d’EH Bildu, segons el baròmetre publicat aquest dilluns pel Centre d’Investigacions Sociològiques espanyol (CIS). Segons el sondeig, el PNB guanyaria les eleccions del 21-A amb un 36,1% dels vots que es traduiria amb 30 o 31 escons. Així, el candidat jeltzale Immanol Padrales s’estrenaria repetint el resultat d’Iñigo Urkullu de fa quatre anys o en perdria com a molt un. Fins ara cap dels sondejos publicats havien apuntat a una victòria del PNB. Parlaven d’un empat tècnic amb EH Bildu i la possibilitat d’un sorpasso.

El sondeig del CIS també recull un fort creixement per a l’esquerra independentista basca. Dona a la candidatura liderada per primer cop per Pello Otxandiano un 30% d’intenció de vot, que es traduiria entre 28 i 29 diputats, davant els 21 actuals. Un resultat que reforça l’esquerra abertzale i la consolida com a segona força en el Parlament de Vitòria. El tercer lloc seria pel PSE amb 10 escons o 11, un resultat molt similar al de 2020, fet que li permetrà ser decisiu a l’hora de formar govern. El PP també es mantindria amb cinc diputats o sis. El sondeig deixa la porta oberta a l’entrada a la cambra basca de Sumar amb dos diputats i Podem amb un, però no els garanteix, com tampoc garanteix la presència dels ultradretans de Vox a l’hemicicle per Àlaba.

D’acord amb el baròmetre el govern de coalició actual, format pel PNB i el PSE, tornarien a sumar majoria, la qual cosa els permetria reeditar el pacte de govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid