Política

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

El tribunal demana “augmentar el nombre de punts terrestres” perquè l’ajuda arribi a la població de la Franja davant el “deteriorament” de la situació per la fam

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) ha ordenat aquest dijous mesures addicionals a Israel sobre l’atac a Gaza en considerar que la situació a la Franja s’ha “deteriorat” respecte al moment en què es va adoptar la decisió del 26 de gener que va demanar a l’estat hebreu adoptar “totes les mesures possibles” per evitar un genocidi a Gaza i permetre “immediatament” l’ajuda humanitària. Per unanimitat, el TIJ ha ordenat a Israel “prendre totes les mesures necessàries i efectives per vetllar, sense retards, (...) i sense restricció i a gran escala” per l’arribada dels “serveis bàsics i l’ajuda humanitària que es necessita amb urgència” a Gaza.

En aquest sentit, el tribunal remarca que els palestins a Gaza necessiten “amb urgència” aliments, aigua, electricitat, combustible, material mèdic i d’higiene, entre d’altres, i demana a les autoritats israelianes permetre la seva arribada a la Franja “augmentant la capacitat i el nombre de punts de pas terrestres i mantenint-los oberts el temps que sigui necessari”.

Per 15 vots a favor i un en contra, el TIJ també ha demanat a Israel “vetllar, amb efecte immediat, perquè el seu exèrcit no cometi actes que suposen una violació dels drets dels palestins a Gaza en tant que grup protegit en virtut de la convenció per a la prevenció i la repressió del crim de genocidi”, també a través de “l’impediment” de l’arribada d’ajuda humanitària.

En la decisió, en la qual es ratifiquen les ordres donades al gener, el TIJ també demana a Israel que en un mes traslladi al tribunal les mesures impulsades per complir l’ordre, que recorda és obligatori complir. El tribunal ha justificat la decisió d’ordenar a Israel noves mesures per la “degradació de les condicions en què viuen els palestins a Gaza, especialment per la propagació de la fam i la inanició”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona