Política

àfrica

El Senegal tria el successor de Macky Sall en unes renyides eleccions presidencials

El país està immers en una crisi per l’ajornament dels comicis el febrer passat i l’augment de la repressió

Més de set milions d’electors estan cridats aquest diumenge a les urnes en el Senegal per elegir entre dinou candidats el successor del president sortint, Macky Sall, qui ha complert els dotze anys dels dos mandats permesos per la Constitució.

Els comicis se celebren enmig d’una greu crisi política derivada per la decisió de Sall d’ajornar la votació prevista inicialment pel 25 febrer arran de les denúncies d’irregularitats en l’aprovació de candidatures i l’augment de la repressió contra l’oposició. L’ajornament, considerat per l’oposició com un intent de Sall d’aferrar-se al càrrec, va ser posteriorment anul·lat pel Consell Constitucional, màxim òrgan electoral al Senegal.

La demora, que va provocar fortes protestes en els carrers fortament reprimides per la policia i en les quals van morir almenys quatre persones, ha generat dubtes sobre la salut democràtica del país considerat el més estable de l’Àfrica occidental.

Les eleccions d’aquest diumenge, segons explica l’agència Efe, es presenten com una batalla entre els “hereus” del poder oficialista i opositor. Per una banda, destaca l’exprimer ministre Amadou Ba, de 62 anys, elegit per la coalició governant Benno Bokk Yaakaar (“Units per l’Esperança”, en llengua wòlof) i que simbolitza els interessos del president Sall.

Per l’altra, destaca el candidat “antisistema” Bassirou Diomaye Faye, inspector fiscal de 43 anys que representa a la coalició del seu mateix nom, i que es presenta en el lloc del principal líder opositor, Ousmane Sonko, la candidatura del qual va ser rebutjada pel Consell Constitucional, màxima autoritat electoral senegalesa.

Faye i Sonko es trobaven detinguts a mitjan any passat i van ser alliberats, ja iniciada la campanya electoral, en el marc d’una amnistia com a gest de Sall per apaivagar les protestes per l’ajornament electoral de febrer.

Juntament amb les candidatures de Bai i Faye, destaquen les d’Idriss Seck, que va ser primer ministre fa gairebé dues dècades –i posteriorment cessat i empresonat per corrupció–, i Khalifa Sall, exalcalde de Dakar, una destacada figura opositora. Dels dinou candidats que aspiren a la presidència del Senegal, figura una dona, Anta Babar Ngom, una empresària de 40 anys que ha promès crear un milió de llocs de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona