Política

política

Vilagrà: “Crec que podrem fer acords amb Junts”

La vicepresidenta diu que ERC buscarà pactes postelectorals amb qui defensi l’autodeterminació i un finançament singular

Defensa que s’hagi suspès la taula de negociació entre governs, però assegura que ERC ja ha mantingut reunions amb el PSOE

La vicepresidenta Laura Vilagrà s’ha mostrat confiada a poder restablir els pactes amb Junts després de les eleccions del 12 de maig, ja que veu els objectius amb ells molt més coincidents que amb el PSC, l’altra gran alternativa a priori. “Ens hi juguem la independència, l’autodeterminació, poder votar... per això crec que podrem fer acords amb Junts”, ha indicat a Catalunya Ràdio, en ser preguntada per si confia reeditar l’últim pacte d’investidura. Vilagrà ha deixat clar que ERC, que es proposa l’objectiu de guanyar el 12-M, vol prioritzar les “carpetes ambicioses per al país” com el finançament singular, que els socialistes no defensen, la gestió de Rodalies per part de la Generalitat, la defensa dels serveis públics, el desplegament de l’amnistia o l’autodeterminació. “Aquesta legislatura ha d’anar d’un referèndum, i pactarem amb qui vingui cap aquí”, ha apuntat.

Per això ha recordat que ella sempre ha treballat per “fer ponts”, tot i que també ha constatat que en l’últim any qui més dur ha estat contra el govern és Junts, “en les paraules i els fets”, com el vot en contra del pressupost, en què assegura que van plantejar un “cara o creu” per a l’eliminació de Successions que no va donar lloc a la negociació. “Els pressupostos haguessin generat confiances i haguessin permès acordar coses de més volum”, ha lamentat. Vilagrà, que ha dit que no estan sorpresos per la candidatura de Carles Puigdemont perquè “ja és la tercera vegada” i es podria presentar igualment sense amnistia, ha celebrat que Junts hagi passat de criticar-los i posar-los “el dit a l’ull” a entrar en la via de la negociació, encara que sigui “amb delay”.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha dit que es va acordar “de forma conjunta” amb el govern de l’Estat de suspendre la reunió de la taula de negociació que s’havia de celebrar aquest primer trimestre, perquè en un context electoral “segurament tindria distorsions”. Això sí, ha explicat que darrerament hi ha hagut reunions de la taula entre ERC i PSOE amb la presència d’un mediador internacional. “Al principi les aproximacions són complicades, però els propers anys han d’anar de la possibilitat de votar”, ha conclòs. Vilagrà, que assegura que ha fet un “bon tàndem” amb el president Aragonès, s’hi ha posat a disposició en la confecció de les llistes, que es coneixeran “en molt pocs dies”, i en què podria anar de número 2.

Mesures a les presons

Pel que fa al conflicte amb els funcionaris de presons, Vilagrà ha reiterat que l’assassinat de la cuinera de Mas d’Enric a mans d’un pres continua en fase d’investigació interna, “i a partir d’aquí s’assumiran les responsabilitats que toquin”. En tot cas, ha tornat a estendre la mà als sindicats per negociar, ja que el govern vol consensuar-hi les mesures que ja tenia previstes però que ara pretén ara “accelerar”, com el reforç de les plantilles amb més de 400 persones enguany.

Aragonès carrega contra Illa pel finançament

El president Pere Aragonès, de visita a la depuradora de Puigpelat amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua recollida per l’ACN, ha acusat el candidat del PSC Salvador Illa de defensar els interessos dels barons socialistes, el govern espanyol i el PP en el debat sobre el finançament de Catalunya, que el govern reclama que sigui “singular” i similar al concert basc per poder recaptar tots els impostos, en una proposta que assegura que compta amb un “amplíssim suport” al país. “Crec que demostra les prioritats de Salvador Illa, que no són els ciutadans de Catalunya, sinó que la Moncloa estigui còmoda, els barons del PSOE no es molestin i que Ayuso pugui seguir desenvolupant el model d’un Madrid que fagocita tot el que està a l’entorn amb una competència deslleial que abaixa impostos”, ha afirmat, per concloure: “Catalunya no pot confiar en qui no la defensa”. Aragonès ha evitat entrar a parlar de possibles pactes postelectorals, i s’ha limitat a dir que treballa per obtenir “un suport molt més ampli”.

El president també ha dit que s’està treballant internament al govern “per recuperar el màxim dels recursos” que estaven previstos en els comptes del 2024, com ara per a actuacions contra la sequera, i que van decaure amb el rebuig al pressupost. “Treballem per superar aquest bloqueig, tenim instruments des del punt de vista legal i estem acabant de treballar-los fins a l’últim detall perquè les infraestructures i inversions més grans no es vegin interrompudes”, ha assegurat Aragonès, que ha dit que “en els propers dies” en podran explicar els detalls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES