Política

política

El PSC es consolida al capdavant i l’independentisme no sumaria, segons el CEO

Els socialistes es destaquen amb entre 35 i 42 diputats, mentre ERC (26-32), Junts (24-29) i CUP (7-10) quedarien lluny de la majoria en la mitjana

L’enquesta, això sí, està feta en les setmanes anteriors a la convocatòria sobtada d’eleccions, i tot just marca la fotografia “en el moment zero”

El PSC guanyaria les eleccions catalanes amb claredat i l’independentisme quedaria lluny de revalidar l’actual majoria absoluta de 74 diputats, segons els resultats del primer baròmetre del 2024 que ha fet públic aquest matí el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Per la banda baixa de les forquilles, de fet, ERC, Junts i CUP tot just sumarien 57 diputats, i només per la més alta assolirien els 71, per sobre dels 68 que marquen la majoria. Respecte l’onada anterior del CEO a la tardor, això sí, PSC i ERC baixen una mica, mentre hi ha un repunt de Junts. El director del CEO, Jordi Muñoz, admet que els pronòstics són amplis per qüestions estadístiques, però aclareix que “el més probable és que els resultats reals siguin al voltant de la meitat de la forquilla”. Segons ell, el fet que en les anteriors eleccions hi hagués una baixa participació farà que “la clau” calgui anar-la a buscar ara en la mobilització que es produeixi entre els abstencionistes d’aleshores. En aquest sentit, d’aquest col·lectiu un 18% votaria el PSC segons el baròmetre, un 8% a ERC i un 7% a Junts, que d’aquesta manera guanya capacitat per atreure’n respecte anteriors enquestes.

En tot cas, el treball de camp, a 2.000 persones, es va fer entre el 9 de febrer i el 7 de març, és a dir, abans que es precipitessin les eleccions del 12-M, en unes setmanes en què es va donar a conèixer l’acord pressupostari entre ERC i PSC, va esclatar el cas Koldo o, ja al final, es va fer públic l’acord per la llei d’amnistia. “L’enquesta marca una foto-finish del moment zero just previ a la convocatòria”, apunta Muñoz, que reconeix que a partir d’aquí ja s’han mogut i es mouran moltes peces i segurament “la realitat canviarà”.

En tot cas, segons aquesta foto prèvia, el PSC obtindria entre 35 i 42 diputats, pels 33 que tenia ara. ERC, també amb 33, quedaria igualment com a segona força, si bé baixaria a entre 26 i 32 diputats. Junts, ara amb 32, romandria com a tercera força amb entre 24 i 29 escons, mentre hi hauria un empat tècnic en el quart lloc entre comuns (entre 8 i 13 escons), i PP i Vox (entre 9 i 13). Respectivament, ara en tenen vuit, tres i onze. La CUP, ara amb nou diputats, quedaria amb entre 7 i 10 i seria l’últim grup al Parlament, ja que per segon baròmetre consecutiu es pronostica que Cs quedarà fora. Tampoc altres opcions minoritàries entrarien al Parlament, i ni tan sols s’esmenten en l’enquesta perquè no han arribat ni a l’1% de les respostes.

Els socialistes també guanyarien les europees amb claredat, segons l’estimació del CEO, doblant les expectatives, per aquest ordre, d’ERC, el PP, Junts i els comuns. El líder polític català més valorat és justament el candidat d’aquests últims, Jaume Asens, amb un 5,5 (tot i que només el coneix el 41%), seguit del republicà Oriol Junqueras (5,2), la líder dels comuns Jéssica Albiach (5), el president Pere Aragonès (4,9) i la portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras (4,8). El líder socialista Salvador Illa és el setè amb un 4,7, i el president a l’exili Carles Puigdemont, el líder més conegut (per un 98%, pel 94% de Junqueras, el 85% d’Aragonès i el 80% d’Illa), el 10è amb un 4,1.

76% pel dret a decidir

Pel que fa a altres preguntes clàssiques sobre el conflicte polític i la relació entre Catalunya i Espanya, els resultats presenten una clara estabilització de les posicions. Un 76% dels enquestats segueix estant d’acord amb la idea que Catalunya té dret a decidir el seu futur polític, per bé que en una pregunta dicotòmica, tot just un 42% estaria a favor de la independència i un 51% en contra, unes xifres que s’han mantingut en paràmetres molt similars des del 2020. Un 62% dels enquestats també es mostren favorables a l’amnistia, per un 29% que hi està en contra.

Això sí, les relacions Catalunya-Espanya (les assenyala un 9%) són tot just el tercer principal problema del país segons els enquestats, ja que per davant s’hi situa per primer cop el canvi climàtic i la sequera (que apunta el 15%) i tot just la insatisfacció amb la política, un 11%. Les preocupacions sobre l’atur i el funcionament de l’economia han caigut al quart i cinquè lloc del rànquing, amb un 8% cadascuna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona