Política

ESTAT ESPANYOL

Ábalos planta cara i passa al grup mixt

Carrega contra la “cacera” desfermada per l’oposició per apartar-lo de la vida política i lamenta la falta de suport de la direcció socialista

El PSOE li obre expedient disciplinari i el suspèn cautelarment de militància

El cas Koldo amenaça de complicar la vida al PSOE. L’exministre socialista José Luis Ábalos, l’escuder lleial que va acompanyar Pedro Sánchez en l’aventura per recuperar el lideratge del partit després de la defenestració del 2016, no ha cedit a la pressió perquè renunciés a la seva acta de diputat per l’escàndol de la suposada trama de cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions per a la compra de mascaretes durant la pandèmia. El cas esquitxa de ple un antic col·laborador, Koldo García, a qui Ábalos va protegir i promocionar amb càrrecs mentre ocupava el Ministeri de Transports.

Després que l’oposició carregués contra l’exministre i li exigís responsabilitats, el PSOE li havia assenyalat també la porta de sortida per evitar que la crisi acabés esclatant en el partit. Ábalos ha anunciat aquest dimarts que manté l’escó però que passa al grup mixt, des d’on, va dir, continuarà defensant les seves idees i lluitant contra la corrupció.

En una concorreguda compareixença sense preguntes al Congrés, va criticar la “cacera” a què ha estat sotmès i tots els que l’han “degradat” a escala personal i l’han pressionat perquè abandonés, i ha insistit una i altra vegada que el seu nom no figura en la querella pel cas Koldo. Mantindrà l’escó, ha assegurat, per conservar una “tribuna” des d’on continuar defensant la seva honorabilitat.

La reacció del PSOE no s’ha fet esperar. Immediatament després de la roda de premsa, l’executiva del partit ha anunciat l’obertura d’un expedient disciplinar a l’exministre i “la suspensió cautelar de militància”. La direcció justifica la decisió per la vulneració de diversos articles dels estatuts de partit, que qualifiquen de falta greu el fet de no acatar les decisions dels òrgans de la formació. “La situació produïda, els fets que l’han generat, així com la repercussió pública, exigeixen l’adopció immediata de les mesures oportunes contemplades als estatuts i a les normes internes per salvaguardar la imatge del PSOE”, afirmen des de l’executiva socialista.

Durant la roda de premsa, Ábalos ha admès haver pres una de les decisions “més dures” de la seva vida política i que mai hagués imaginat estar “fora de les sigles del PSOE”. “No em puc rendir...si renunciés en aquest moment, s’interpretaria com un senyal de culpabilitat i només provocaria la meva estigmatització, política i personal. Sé lo que és ser un empestat polític”.

Ábalos, peça clau en el retorn de Pedro Sánchez a la secretaria general del PSOE, ha lamentat no haver tingut el suport de la direcció del partit, al qual va ajudar, va dir, a formar un govern progressista, i després d’haver “servit com a ministre a Espanya”. “I havent ajudat com a secretari d’organització al PSOE per cohesionar la militància en temps complexos després de les primàries del 2017. M’hagués agradat tenir el benefic del companyerisme”.

En tot moment ha invocat la seva “honorabilitat” i ha recordat que no està acusat “de res” ni forma part de la investigació del cas Koldo, ni tampoc s’ha beneficiat de “cap enriquiment il·lícit”. “No tinc necessitat d’invocar el principi d’innocència”, ha sentenciat. També ha assegurat que la querella indica que el procediment de contractació de compra de mascaretes va ser correcte mentre ell exercia com a titular de Transports.

En el grup mixt, s’asseurà al costat dels diputats de Podem, BNG, UPN i Coalició Canària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries