Política

estats units

Trump derrota Haley a Carolina del Sud i avança sense fre cap a la nominació republicana

El magnat arrasa com també va fer a Iowa, New Hampshire i Nevada

El resultat és un duríssim cop per l’exambaixadora, ja que es produeix en el seu estat natal

La política es resisteix a donar-se per vençuda i promet continuar lluitant

L’expresident dels Estats Units Donald Trump avança imparable cap a la seva tercera nominació presidencial després de sumar aquest dissabte una nova victòria a les primàries republicanes en guanyar amb contundència a Carolina del Sud, l’estat natal de la seva única adversària, Nikki Haley. El magnat ha aconseguit el 60% dels vots, mentre que Haley, un 39%.

Com en les primàries anteriors, Trump s’ha mostrat implacable i els mitjans nord-americans, amb Associated Press al capdavant, només han necessitat uns segons després del tancament dels col·legis electorals per donar el triomf a l’expresident dels EUA.

El resultat de Carolina del Sud és un duríssim cop per l’exambaixadora dels Estats Units davant l’ONU, que encarna l’ala més moderada del Partit Republicà, ja que es produeix a l’estat del qual va ser governadora del 2011 al 2017, quan Trump va nomenar-la ambaixadora davant l’ONU.

Minuts després d’anunciar-se els resultats, Trump ha comparegut davant els seus seguidors per dirigir el seu discurs de victòria, durant el qual no ha pronunciat en cap moment el nom de la seva adversària. Ha centrat la seva intervenció en destacar la unitat el Partit Republicà al voltant de la seva figura i en apuntar a l’actual president, el demòcrata Joe Biden, amb qui amb gairebé tota probabilitat s’enfrontarà a l’elecció presidencial del pròxim 5 de novembre.

Crítiques a Biden

“Mai havia vist al Partit Republicà tan unit com ara”, ha proclamat el polític novaiorquès des d’una tarima a Colúmbia, capital de l’estat que l’acabava d’escollir com el seu candidat conservador, i, ha afegit: “Serem aquí el 5 de novembre i mirarem Joe Biden, el mirarem als ulls, perquè està destruint el nostre país, i li direm: ‘Joe, estàs acomiadat. Ves-te’n’”.

El favorit dels republicans

Tot i els seus problemes legals, Trump, de 77 anys, és el gran favorit en la cursa per a la nominació del Partit Republicà, on molts ja el consideren el presumpte candidat. Una revàlida de l’elecció presidencial de 2020 entre Trump i Biden sembla cada cop més inevitable.

Trump ha arrasat en totes les votacions celebrades fins ara, amb triomfs a Iowa, Nou Hampshire, Nevada i les Illes Verges dels Estats Units. La victòria de Carolina del Sud probablement augmentarà la pressió sobre Haley perquè es retiri de la cursa com han fet la resta dels aspirants. L’exambaixadora, però es resisteix a donar-se per vençuda i ha promès continuar en la cursa almenys fins al 5 de març, el superdimarts. Aquest dia hi ha primàries republicanes en quinze estats, entre ells Califòrnia i Texas, amb un total de 874 delegats en joc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Hamàs accepta una treva però Israel respon amb nous atacs aeris a Rafah

barcelona
guerra a gaza

Hamàs accepta la proposta d’alto el foc temporal

barcelona

Paneque insisteix que cal invertir en els parcs naturals gironins

girona

Torrentà diu que ERC ha estat el primer en apostar per polítiques feministes

girona
guerra a gaza

Biden reitera a Netanyahu “la clara posició” dels EUA contra una invasió de Rafah

barcelona
política

La JEC obliga RTVE a “compensar” la resta de partits per l’entrevista de Sánchez de dilluns passat

barcelona
estats units

El jutge amenaça Trump d’empresonar-lo per no obeir l’ordre de silenci

barcelona
Política

Lluís Llach votarà Puigdemont

barcelona
estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació equilibrada entre la UE i la Xina

barcelona