Política

canvi climàtic

La vegetació comença a substituir el gel a Groenlàndia

Una investigació mostra que s’han gairebé quadruplicat els aiguamolls a tota l’illa i això pot augmentar les emissions de gasos d’efecte hivernacle

Des de 1970 l’aire de Groenlàndia s’ha anat escalfant el doble de la mitjana mundial. Això ha provocat que el gel comenci a fondre’s i a ser substitut per plantes, la qual cosa pot fer augmentar el procés d’escalfament. De fet, segons indica un estudi de la Universitat de Leeds publicat aquest dimarts a la revista especialitzada Scientific Reports i recollit per l’agència Efe, el més probable és que en el futur es registrin temperatures encara més extremes. La investigació, fet per científics de la Universitat de Leeds (Regne Unit, ha analitzat els canvis a Groenlàndia des de 1980 a 2010 i ha constatat que l’escalfament de l’aire està provocant el retrocés del gel que, alhora, repercuteix en la temperatura de la superfície terrestre, en les emissions de gasos d’efecte hivernacle i en el paisatge.

Groenlàndia, part de la regió àrtica, és l’illa més gran del món, amb una superfície aproximada de 2,1 milions de quilòmetres quadrats, que majoritàriament està coberta de gel i glaceres, i en la qual viuen 57.000 persones.

Segons l’estudi, basat en dades de satèl·lit, entre el 1980 i el 2010, l’illa ha perdut 28.707 quilòmetres quadrats del gel de les seves glaceres, una àrea equivalent a la mida d’Albània i que representa l’1,6% de la seva coberta de gel total. A mesura que el gel s’ha retirat, la quantitat de terra amb vegetació que hi creix ha augmentat en 87.475 quilòmetres quadrats, més del doble de l’àrea coberta quan va començar l’estudi.

El paisatge ha canviat tant, que el que abans eren quilòmetres quadrats d’una espessa capa de gel, es converteixen en aiguamolls. “L’aigua alliberada del gel que es fon està movent sediments i llims, i això finalment forma aiguamolls”, afirma Jonathan Carrivick, de la Facultat de Medi Ambient de Leeds i coautor de l’estudi, en declaracions al diari britànic The Guardian. La proliferació d’aiguamolls a la zona no és només un impacte a l’ecosistema, sinó que aquestes masses de vegetació i aigua generen més gasos d’efecte hivernacle i acceleren el desgel de les zones confrontants.

L’expansió de la vegetació, que es produeix en conjunt amb la retirada de les glaceres i la capa de gel, “està alterant significativament el flux de sediments i nutrients a les aigües costaneres”, assenyala el doctor Michael Grimes, també coautor de l’estudi. “Aquests canvis són crítics, especialment per a les poblacions indígenes les pràctiques tradicionals de caça de subsistència depenen de l’estabilitat d’aquests delicats ecosistemes. A més, afegeix Grimes, “la pèrdua de massa de gel a Groenlàndia contribueix substancialment a l’augment del nivell del mar global, una tendència que planteja reptes importants tant ara com en el futur”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona