Política

guerra a europa

Zelenski es planteja canvis a la cúpula militar després de gairebé dos anys de guerra

El president es plantejaria la substitució del comandant en cap, Valeri Zaluzhni, i la del cap de l’Estat Major, tinent general Serguí Shaptala

Després de gairebé dos anys de guerra el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, es planteja, ja públicament, reorganitzar l’alt comandament de les seves forces armades per a canviar les tornes de la campanya, amb el popular comandant en cap, Valeri Zaluzhni, en el punt de mira.

El que va començar com un rumor i després es va convertir en un secret a veus va ser confirmat la vespra pel mateix cap d’Estat en una entrevista amb la televisió pública italiana en la qual va admetre que sospesa la possibilitat de rellevar a Zaluzhni. “Estic reflexionant sobre aquest reemplaçament”, va dir el mandatari en ser preguntat directament sobre la sort del general, per a afegir que quan ell parla de reorganització es refereix a “una cosa seriosa, que concerneix no a una persona, sinó al rumb del govern del país”

Segons el diari digital Ukrainska Pravda, que cita fonts de l’Exèrcit i de la Presidència, Zelenski també es planteja destituir el cap de l’Estat Major, tinent general Serguí Shaptala, qui el dilluns va complir 51 anys.

L’article de les desavinences

Segons Efe, el detonant dels desacords públics entre Zelenski i Zaluzhni va ser un article publicat pel general l’1 de novembre de l’any passat en el qual donava per amortitzada la contraofensiva ucraïnesa de l’estiu i reconeixia que la guerra ha entrat en una fase posicional que podria afavorir a Rússia.

El mandatari no va secundar les tesis de Zaluzhni i les va qualificar de manera indirecta de derrotistes i després van tornar a xocar sobre la qüestió de la mobilització de nous soldats.

Segons sondejos publicats a la fi de l’any passat, el comandant en cap de les Forces Armades comptava amb la confiança del 88% dels ucraïnesos, mentre que la taxa de popularitat de Zelenski era llavors del 62%.

L’alcalde de Kíiv, Vitali Klitschkó, ha donat aquest dilluns suport a Zaluzhni en afirmar en el seu canal de Telegram que gràcies a ell els ucraïnesos van creure en les seves Forces Armades.

“Però, lamentablement, avui és el moment en què la política pot prevaler sobre el sentit comú i els interessos de l’Estat. I aquest moment no depèn de Zaluzhni”, ha escrit, per a afegir que espera que el govern comprengui l’abast la seva responsabilitat, perquè “avui cal lluitar per una sola cosa: la victòria d’Ucraïna”.

Zelenski visita el front

Enmig de la polèmica sobre el destí de Zaluzhni, el president ucraïnès va viatjar ahir diumenge a la zona dels combats i avui s’ha reunit amb membres de la Força Aèria a la regió de Dnipropetrovsk, un viatge per a marcar presència i encoratjar als seus militars.

Mentrestant, en el front les forces russes, que intenten acabar d’envoltar el municipi ucraïnès d’Avdiivka, prop de la ciutat ocupada de Donetsk, van intensificar la seva ofensiva. Les tropes ucraïneses van repel·lir fins a 44 atacs russos en aquesta zona durant la passada jornada, segons el comunicat emès avui per l’Estat Major de Kíiv.

En el seu butlletí diari sobre el curs de la guerra, el Centre per a les Estratègies de Defensa de Kíiv informa d’un avanç rus d’1,5 quilòmetres en la zona de la pedrera de sorres situada en el nord d’Avdiivka.

Prop d’Optine, al sud d’Avdiivka i uns dos quilòmetres al nord de l’aeroport ocupat de Donetsk, les forces russes haurien avançat un quilòmetre.

A més, afegeix la font, els russos han guanyat “fins a 600 metres” als voltants de Stepove, un poble situat al nord d’Avdiivka.

Fonts militars ucraïneses han explicat en les últimes setmanes que la falta de munició per a repel·lir els atacs russos dona avantatge a l’enemic en tot el front.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES