Política

galícia

El CIS rebaixa les opcions de majoria absoluta del PP

El nou sondeig preelectoral apunta a una pèrdua de suport molt significativa del Partit Popular i situa el BNG com l’única formació que continua a l’alça

L’enquesta obre la porta a un govern d’esquerres

L’escenari de les eleccions gallegues del pròxim 18 de febrer continua obert. El PP no té garantida la majoria absoluta, tot i que tornaria a ser el partit més votat, segons la nova enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) feta pública aquest dilluns. A diferència de la publicada la setmana passada, la nova enquesta mostra un descens de tots els partits, excepte el BNG que continua amb la seva tendència a l’alça.

Segons el sondeig, el PP amb el 42,2% obtindria entre 34 i 38 diputats, un resultat que suposa un gran descens respecte dels 42 que va obtenir el 2020 Alberto Núñez Feijóo. Aquesta forquilla deixa oberta la possibilitat que el PP perdi la majoria absoluta –està situada en 38 diputats– i es formi un govern d’esquerres després de quinze anys de domini de la dreta.

I és que el PP només podrà continuar en el poder si revalida la majoria absoluta. Si no aconsegueix el 38è diputat que li dona la franja alta de la forquilla, no tindria possibilitat de governar perquè el sondeig deixa de nou Vox sense representació parlamentària. En canvi, el CIS situa el BNG a l’alça, amb el 32,9% dels vots i entre 22 i 26 diputats (en l’actualitat en té 19). El PSdG continua com a tercera força amb el 20,1% de les paperetes entre 13 i 15 diputats (actualment en té 14), de manera que podrien pactar per formar govern si arriben a la part alta de les forquilles. Sumar, la formació de Yolanda Díaz, podria arribar a treure un escó, de la mateixa manera que Democracia Ourensana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona