Política

estats units

El Senat dels EUA aprova una nova pròrroga pressupostària per a evitar el tancament administratiu

La mesura evitarà el tancament de multitud de serveis i enviar a casa sense sou centenars de milers de funcionaris

El Senat dels Estats Units ha aprovat aquest dijous una nova pròrroga pressupostària per a evitar un tancament administratiu abans que s’esgotin els fons actualment disponibles la mitjanit del divendres.

El resultat de la votació va ser de 77 a favor i de 18 en contra, amb marge suficient sobre la majoria de 60 necessària per a tirar endavant la mesura. El projecte de pròrroga pressupostària passa ara a la Cambra de Representants, que té previst votar-lo en les pròximes hores.

El líder de la majoria al Senat, el demòcrata Chuck Schumer, va assegurar en un discurs abans de la votació que legisladors dels dos partits van treballar “fins a altes hores de la nit” del dimecres per a evitar el tancament administratiu.

“Tenim bones notícies per als Estats Units: el divendres no hi haurà tancament. Com els dos partits hem treballat junts, el Govern romandrà obert. Els serveis no es veuran interromputs, evitarem un desastre innecessari”, va assegurar.

El Congrés havia aprovat al novembre de l’any passat l’última pròrroga pressupostària que també evitava un imminent tancament administratiu amb dues dates de venciment, el 19 de gener i 2 de febrer, que en aquell moment es veien molt lluny.

El president de la Cambra de Representants, el republicà Mike Johnson, va anunciar a principis d’aquest mes que existia un acord entre demòcrates, republicans i la Casa Blanca per a aprovar el pressupost de l’any fiscal 2024 (que va començar l’1 d’octubre de 2023) i evitar noves pròrrogues, però no hi ha hagut temps a tramitar-ho.

La nova pròrroga pressupostària també té dues dates de venciment que van fins a l’1 i el 8 de març. “Necessitem una mica més de temps en el calendari per a permetre que aquest procés es desenvolupi”, ha afirmat aquest dimecres Johnson, que al novembre s’havia compromès a no promoure ni aprovar noves pròrrogues pressupostàries.

L’acord pactat i anunciat per Johnson enfronta oposició interna d’un sector del Partit Republicà. L’equilibri dins dels republicans és molt feble i un sector minoritari ja va fer caure a l’octubre de l’any passat al seu anterior líder, Kevin McCarthy, arran d’un acord pressupostari amb els demòcrates.

Cada vegada que un tancament administratiu està a menys d’una setmana de produir-se, la Casa Blanca activa un protocol per a preparar a tots els seus departaments.

El tancament implica enviar a casa sense treball ni sou a centenars de milers d’empleats públics i la paralització de multitud de serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Creix la tensió en les protestes contra Israel a les universitats

barcelona
Pere Aragonès
President de la Generalitat i candidat d’ERC el 12-M

“El problema no ha estat l’estratègia els últims tres anys, sinó qui la liderava”

Barcelona

Seguretat en clau de país

Girona
estats units

L’Església Metodista autoritza que hi hagi clergues homosexuals

barcelona

Vergés (Junts): “Hem vingut a gestionar tots els temes”

olot
escòcia

L’SNP supera una moció de censura al Parlament

barcelona
política

Puigdemont reprèn la campanya entrant en el cos a cos amb els socialistes

barcelona

ERC reivindica l’atur més baix dels últims 15 anys

girona
xina

Pequín controlarà per llei la informació de les xarxes socials

barcelona