Política

política

ERC guanya les catalanes en intenció de vot però Junts l’avança al Congrés

El sondeig de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials apunta que el 49,5% vol més autogovern i el 28,8% la independència tot i que l’estat propi és preferit a l’autonòmic i al federal

ERC seria la primera força en intenció de vot a les eleccions catalanes segons el Sondeig Opinió Catalunya 2023 de l’Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS). Amb el 10,8% dels vots en les eleccions celebrades el 2021, els republicans aconseguirien des del govern en solitari situar-se en el 19,7% d’intenció de vot, tres punts per sobre del PSC, que assoliria el 16,4% del vot –els socialistes també millorarien resultats partint de l’11,6% de les eleccions de fa tres anys tot i que perdrien la primera posició. Segons informa ACN del sondeig de l’institut que té en compte el percentatge d’abstencionistes, Junts també milloraria resultats –passaria del 10,1% del 2021 a un 15,6%– mantenint la tercera posició a un punt del PSC. En Comú seria quarta força (5,8%) per davant de la CUP (4,2%) i del PP (4%), que superaria Vox (2,1%) i Cs (0,6%).

En unes eleccions al Congrés també hi hauria canvis. El PSC tornaria a imposar-se amb un 28% dels sufragis millorant el 22,4% de les espanyoles del juliol passat però Junts passaria de la cinquena posició a la segona –del 7,2% al 10,3%– per davant d’En Comú –passaria del 9,1% al 10,2%– i d’ERC, que es mantindria en quarta posició guanyant només una dècima (8,6%) respecte del juliol passat (8,5%). A les espanyoles el PP cauria de la tercera a la cinquena posició (7,3%) superant Vox (2,8%) i Ciutadans (0,3%). La CUP tindria un 1,7% en intenció de vot al Congrés.

Aquest institut consorciat de la Diputació de Barcelona i l’UAB apunta en el sondeig que el 53,7% dels ciutadans creuen que el procés independentista acabarà amb un acord amb l’Estat de més autogovern per Catalunya, un percentatge que ha augmentat des del 41,6% del sondeig de l’any anterior i després de diversos anys en què la xifra es mantenia en el 40%. Per contra, mentre el 2022 un 41,6% creien que el procés finalitzaria sense més autogovern, ara només ho pensa un 27,3%. Només un 5% creu que el procés acabarà en un estat propi per Catalunya.

Respecte al desig dels enquestats sobre la finalització del procés, un 49,5% vol més autogovern; el 28,8%, la independència; i el 15,6%, la situació actual. L’estat independent, però, continua sent la preferència d’estatus per Catalunya per a un 33,9%, gairebé dos punts menys que fa un any – el 2012, el sondeig donava un 44,3% de suport preferent. L’estatus actual de comunitat autònoma és l’opció millor pel 29,3% d’enquestats mentre que l’estat federal té el suport del 20,6%.

L’independentisme perdria un referèndum binari sobre la secessió. El 39,5% votaria sí però el 52,5% votaria no en un resultat que es manté més o menys estable els darrers anys i s’allunya de l’empat a 46% del 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador