Política

política

L’acord PSOE-Junts sobre immigració es farà via llei orgànica i sense tocar la Constitució

A banda de la supressió de l’IVA de l’Oli , inclou també pactes per a digitalització de les Institucions Penitenciaries, ajuts al transports sense condicions o l’accés a les balances fiscals

L’acord entre Junts i el govern espanyol per a la transferència de les competències d’immigració a la Generalitat de Catalunya es plasmarà en una llei orgànica i es farà efectiu a través de l’article 150.2 de la Constitució. Així ho ha apuntat la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que han recordat que serà un traspàs plenament constitucional que caldrà acabar de perfilar al Congrés dels Diputats.

Fonts del PSOE han volgut precisar que no es toca “cap aspecte de la Constitució” i que per tant els anuncis que ha fet el PP, quer ja ha anunciat “accions jurídiques” contra un pacte que ha qualificat de “clandestí” són “un brindis al sol” .

Transport

La transferència en matèria d’immigració forma part d’un paquet de mesures que inclou també que el ministeri deixa de condicionar la seva bonificació d’un 30% del preu del bitllet de transport a que les comunitats aportin el 20% restant com s’havia fet fins ara.

Digitalització de les Institucions Penitenciarias

Tenint en compta que Catalunya és la única Comunitat amb un sistema propi de gestió de centres penitenciaris, l’acord inclou també la transferència a Catalunya de fons per possibilitar la digitalització de les institucions penitenciaries. En concret seran 2,25 milions per poder fer videoconferències i 4 milions més per a la transformació digital.

Empreses

El pacte preveu que s’aprovi en el Consell de Ministres un pla de suport a les empreses catalanes per revertir les conseqüències del Reial Decret que l’any 2017 va possibilitar el trasllat de seus socials fora de Catalunya. L’acord precisa, però, que en cap cas “suposa ni una obligació ni cap sanció per les empreses que decideixin mantenir la seva seu social fora de Catalunya”.

Balances Fiscals

El Ministeri d’Hisenda permetrà l’accés a les dades per elaborar les balances fiscals a qualsevol Administració Pública o centres d’investigació amb la finalitat que puguin aplicar la seva metodologia i publicar les seves conclusions. Fons socialistes consideren que així “es guanya en transparència i en capacitat de conèixer amb precisió les balances fiscals de cada Comunitat Autònoma”, una demanda que, precisen, “ha estat sol·licitada no només per Catalunya sinó també per altres Comunitats Autònomes”.

Drets històrics en règim local

També s’accepta incloure en la Llei Reguladora de les Bases de Llei Local una clausula a petició de Junts que reconegui els drets històrics de Catalunya en matèria de Règim Local

Oli sense IVA

Reducció de l’IVA a l’oli, que passa del 5% al 0%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles
Estat espanyol

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona