Política

estats units

Dimiteix el president de l’Associació Nacional del Rifle dels EUA

Wayne LaPierre portava més de 30 anys al capdavant de l’organització que defensa el dret a portar armes de foc als Estats Units

Wayne LaPierre ha anunciat aquest divendres la seva renúncia com a president de l’Associació Nacional del Rifle (NRA) dels EUA, després de més de 30 anys al capdavant de l’organització que defensa el dret dels ciutadans a posseir i portar armes de foc.

“He estat membre d’aquesta organització la major part de la meva vida adulta i mai deixaré de fer costat a la NRA i la seva lluita en defensa de la llibertat de la Segona Esmena”, ha dit LaPierre, de 74 anys, en un comunicat, en al·lusió al dret constitucional de posseir i portar armes.

“La meva passió per la nostra causa crema tan profundament com sempre”, va afegir LaPierre, qui va fer referència a raons de salut per a dimitir.

LaPierre, la renúncia del qual serà efectiva a partir del 31 de gener, i altres tres dirigents actuals i passats de la NRA encaren una demanda iniciada en 2020 per la fiscal general de Nova York, Letitia James. La Fiscalia al·lega que els encausats van violar les lleis sobre les organitzacions sense fi de lucre i van malversar milions de dòlars de fons de la NRA per a costejar-se un estil de vida sumptuós.

El judici civil a Manhattan ha de començar la setmana pròxima i la fiscal pretén prohibir que LaPierre i els altres processaments ocupin llocs de direcció en qualsevol organització sense fi de lucre que funcioni a Nova York.

La NRA, fundada en 1871 i que afirma en el seu lloc web que compta amb gairebé cinc milions d’afiliats, ha estat des de fa dècades un dels grups d’intriga més poderosos i influents dels Estats Units, oposant-se a les reglamentacions restrictives sobre armes de foc.

La NRA és objecte habitual de crítiques quan es repeteixen als Estats Units els tirotejos que deixen múltiples morts i ferits, i l’organització es defensa al·legant que els seus detractors busquen infringir el dret a la tinença d’armes consagrat en la Constitució estatunidenca.

Segons el diari The Wall Street Journal, les recaptacions de la NRA han minvat a causa de les denúncies de corrupció i els seus ingressos de 211 milions de dòlars en 2022 van ser un 40% inferiors als de 2018.

En aquest període, segons el periòdic, les quotes pagades pels membres van disminuir més de la meitat i les despeses en advocats es van incrementar substancialment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel