Política

estats units

Els republicans fan el primer pas per fer un judici polític a Biden

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat formalitzar la investigació

Acusen el president demòcrata d’haver utilitzat les seves influències quan era vicepresident d’Obama per ajudar el seu fill Hunter i altres familiars en suposats negocis irregulars amb “enemics” dels EUA

La Cambra de Representants dels Estats Units, liderada pel Partit Republicà, ha aprovat aquesta matinada hora catalana, autoritzar formalment una investigació de judici polític –coneguda com a impeachment– contra el president nord-americà, el demòcrata Joe Biden, tot i no haver presentat proves de les acusacions de corrupció que formulen contra ell.

La decisió s’ha adoptat per 221 vots a favor –unanimitat en la bancada republicana– i 212 en contra, informa la cadena nord-americana CNN, i formalitza el pas que ja va fer el setembre passat l’aleshores president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy, el qual va anunciar l’inici d’una investigació sobre els negocis de la família Biden a l’estranger.

Concretament, l’oposició republicana acusa el president demòcrata d’haver utilitzat les seves influències quan era vicepresident dels Estats Units en el govern de Barack Obama (2009-2017) per ajudar el seu fill Hunter i a altres familiars en suposats negocis irregulars amb “enemics” del país, com ara la Xina.

La votació s’ha produït hores després que Hunter Biden hagués desafiat una citació per declarar a porta tanca davant els membres de la Cambra de Representants. Per contra, Hunter Biden va oferir una roda de premsa en la qual, segons recullen els mitjans locals, va reiterar que volia que el seu testimoni fos públic. “Soc aquí per testificar en una audiència pública i respondre a qualsevol de les preguntes legítimes dels comitès”, va dir el fill del president. “Els republicans no volen un procés obert on els nord-americans puguin veure les seves tàctiques, exposar la seva investigació sense fonaments o escoltar el que he de dir”, va dir Hunter Biden, segons recullen els mitjans nord-americans. El fill del president dels EUA s’enfronta a dues acusacions federals per possessió d’armes i nou delictes fiscals. En la compareixença davant la premsa, dimecres, va manifestar el seu pesar per les seves accions passades i va denunciar les “mentides” dels republicans sobre la seva família.

Després de la votació i aprovada formalment la investigació pel ple de la Cambra de Representants, el president dels EUA, que fins ara s’havia mostrat sempre molt cautelós, va fer públic un comunicat en el qual va acusar els republicans d’estar atacant-lo amb mentides.

“En comptes d’estar fent qualsevol cosa per ajudar a millorar la vida dels nord-americans, estan centrats a atacar-me amb mentides”, diu en la nota.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Alejandro Fernández s’embolcalla en la “tolerància zero” d’Albiol

barcelona
política

Puigdemont crida a la màxima mobilització el 12-M per “aixecar Catalunya”

barcelona
política

Aragonès tira d’èpica recordant Macià, Companys, Irla i Tarradellas

barcelona
xina

Xi Jinping viatja a Europa per estrènyer relacions bilaterals

barcelona
argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles