Política

ERC torna a registrar la creació de la comissió per Pegasus al Congrés

Era una de les condicions de l’acord dels republicans, i també de Junts, per donar suport a la investidura de Francina Armengol de presidenta del Congrés

El maig del 2022 els socialistes s’hi van oposar

ERC ha tornat a registrar aquest dijous al Congrés dels Diputats una sol·licitud per crear una comissió d’investigació sobre el Catalangate i l’ús del programa israelià Pegasus per espiar a polítics, periodistes, advocats i activistes catalans i bascos com ja va fer l’any passat i va ser rebutjada. En un comunicat els republicans volen dirimir la “implicació” de l’Estat en aquest assumpte que afecta noms com els dels presidents Artur Mas, Carles Puigdemont o Pere Aragonès. La comissió, sol·licitada a la cambra amb el suport d’EH Bildu i el BNG, també busca conèixer els contractes d’aquesta aplicació espia.

Aquest va ser un dels acord que ERC i Junts van arribar amb el PSOE el passat mes d’agost a canvi de donar suport a la investidura de Francina Armengol com a presidenta del Congrés de Diputats, juntament amb el reconeixement del català a Europa i al Congrés, i l’obertura d’una comissió sobre les atemptats de Barcelona i Cambrils del 17-A. Ara faltarà veure si els socialistes donen el vistiplau a la tramitació perquè es pugui constituir o hi vota en contra com va fer el 3 de maig del 2022 quan la van demanar juntament amb Unides Podem JxCat, PDeCAT, CUP, PNB, EH Bildu, Més País, Compromís i el BNG.

Des del partit d’Oriol Junqueres es vol investigar el Catalangate en “tota la seva extensió” i facilitar, també, mesures de “reparació” als afectats per l’espionatge i la intromissió a la privacitat que va suposar l’ús d’aquest programa. També es vol proposar les mesures de control, investigació i prevenció per blindar la democràcia dels abusos de la força de l’Estat, i evitar el seu ús en contra dels “drets civils i polítics”.

En cas de tirar endavant, la comissió hauria de culminar els seus treballs en un termini de sis mesos des de la seva constitució, temps que es podria ampliar, i emetre posteriorment unes conclusions abans de la fi del primer període de sessions parlamentàries del 2024. Posteriorment, s’elevaria al ple del Congrés l’escrit de conclusions pel seu debat i aprovació.

Petició a Espanya del Parlament Europeu

Aquest mes de juny el Parlament Europeu ja va demanar a Espanya una investigació “completa, justa i efectiva” dels casos d’espionatge, entre ells el Catalangate. Amb 411 vots a favor, 97 en contra i 37 abstencions, els eurodiputats van avalar les recomanacions elaborades pel comitè que va abordar durant un any i mig els casos d’espionatge amb programaris com Pegasus a la UE.

Tal com recorda ERC, entre els espiats amb el programa Pegasus de l’empresa israeliana NSO hi ha líders polítics, activistes socials, advocats i periodistes, així com familiars i afins de tots aquests. Entre els noms propis dels afectats hi ha els presidents de la Generalitat Pere Aragonès, Quim Torra i Artur Mas, o els expresidents del Parlament Roger Torrent i Laura Borràs. També advocats com Andreu Van den Eynde o Gonzalo Boye i diputats com Antoni Comín, Diana Riba, Míriam Nogueras, Jon Iñarritu, Albert Botran, Ferran Bel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona