Política

estat espanyol

El Senat rebutja instar la il·legalització de Junts i ERC perquè el PP no s’ha unit a Vox

El ple del Senat ha rebutjat la moció de Vox per a instar el govern espanyol a sol·licitar la il·legalització de Junts i ERC, enfront de la qual han votat en contra el PP, amb majoria absoluta en la Cambra Alta, i la resta dels grups.

Vox ha defensat la il·legalització dels dos partits independentistes catalans basant-se en les acusacions de terrorisme contra els CDR i Tsunami Democràtic i contra Marta Rovira (ERC) i el expresident Carles Puigdemont (Junts), investigats pel Tribunal Suprem i als quals Vox considera “cervells d’aquestes bandes”.

A pesar que no hi ha condemnes en ferm contra Rovira ni Puigdemont, Vox sosté que es poden dissoldre les seves formacions aplicant la Llei de Partits, que assenyala com a motiu d’il·legalització la inclusió en els òrgans o llistes de persones condemnades per terrorisme o que no hagin rebutjat públicament els fins i els mitjans terroristes.

La senadora d’aquest partit, Paloma Gómez Enríquez, ha denunciat que a Catalunya va haver-hi un “cop d’estat”, que aquests grups pretenen “aconseguir la independència de Catalunya emprant la violència en la seva màxima expressió” i que “seran reincidents i no pararan fins que l’aconsegueixin”.

El PP no se suma

Els arguments de Vox no han convençut ni a dreta, ni a esquerra i només han tingut el suport dels seus tres senadors.

La senadora del PP, María Yolanda Ibarrola, ha defensat que Vox sabia que els populars anaven a rebutjar aquesta moció des que Santiago Abascal la va esmentar amb “una vetllada amenaça” de retirar-los els suports si no se sumaven.

Sosté el PP que aquesta petició no tindria cap possibilitat de prosperar tampoc en el Tribunal Suprem, avisa que no hi ha “ni una sola sentència ferma que avali l’acció que es pretén” i acusa Vox de buscar un “forçat protagonisme” i un “altaveu que els faci semblar els majors defensors d’Espanya principalment enfront del PP”.

“Es confonen, amb la seva actuació al final a qui acaben beneficiant és a Pedro Sánchez i als seus socis”, ha agregat Ibarrola, que ha recordat que el PP es va oposar a aquesta iniciativa també en el Congrés.

Indignació en ERC i Junts

La iniciativa de Vox ha provocat les queixes dels dos partits als quals pretenia il·legalitzar. El senador de Junts Josep Cleries ha assenyalat que la moció d’ “odi” respon a l’empipament per la investidura i és una “pirueta judicial” basada en el fet que l’Audiència Nacional converteixi “una manifestació en un presumpte acte terrorista”.

“No són capaços de derrotar-nos en les urnes i per això ens volen eliminar del mapa polític, ’spoiler’: no servirà de res”, ha subratllat la senadora d’ERC Sara Bailac Ardanuy, que ha defensat a més que no serviran ni la repressió ni l’amenaça d’il·legalització niles “estratagemes judicials” perquè persistiran en la seva cerca d’una república catalana”. La senadora d’ERC ha sostingut a més que “ser independentista és un dret i amb el feixisme davant pràcticament una obligació”.

Crítiques de l’esquerra i el PNB

Els grups de l’esquerra i socis del govern com el PNB han coincidit a avisar a Vox que podria ser el “caçador caçat” perquè creuen que Vox podria encaixar en “epígrafs” d’il·legalització de la Llei de Partits. Així, acusen aquest partit de promoure i exculpar la persecució de les persones per raó de la seva ideologia, religió, creences o nacionalitat, raça, sexe o orientació sexual. “Se’ls ha ocorregut demanar la seva pròpia il·legalització?, ha preguntat per exemple la senadora del PNB Estefanía Beltrán.

Des del PSOE, el senador Antonio Magdaleno Alegria ha demanat al PP “frenar l’odi” i ha proposat que “facin com els seus homòlegs alemanys i posin un cordó sanitari a aquesta extrema dreta” i l’expulsin dels seus governs autonòmics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Alemanya

Augmenta la tensió en la protesta contra l’ampliació de la ‘gigafactoria’ de Tesla

Barcelona
Política

Mor Pili Hernández, exregidora de Torredembarra

Paneque (PSC) demana el vot per iniciar una nova etapa a Catalunya

LLORET DE MAR
SOCIETAT

La JE avisa que els acampats de la UB no poden fer propaganda el 12-M

BARCELONA
índia

L’oposició índia celebra com un triomf la llibertat sota fiança d’un líder detingut

barcelona
Guerra a Gaza

Tanquen la seu de l’Unrwa a Jerusalem Est després de dos atacs seguits

Barcelona

La CUP defensa fer fora “les forces d’ocupació” de Sant Climent Sescebes

SANT CLIMENT SESCEBES
Nacions Unides

Una aclaparadora majoria de l’Assemblea General demana la integració plena de Palestina a l’ONU

Barcelona
GIRONA

Veray demana el vot als indecisos per evitar una govern independentista

GIRONA