Política

Àsia Pacífic

Xi i Biden es reuniran a San Francisco dimecres que ve

La trobada entre els presidents de la Xina i els Estats Units es produirà als marges del Fòrum de Cooperació Àsia-Pacífic

Serà el segon cara a cara entre tots dos en el mandat del nord-americà

El president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg d’Estats Units, Joe Biden, es veuran la setmana vinent a San Francisco, segons han confirmat dos alts càrrecs de Washington.

La trobada es produirà el proper dimecres, 15 de novembre, als marges de la cimera del Fòrum de Cooperació Àsia-Pacífic (APEC) i serà la segona que mantenen des que Biden és president, i la primera en sòl nord-americà.

Un portaveu del ministeri xinès d’Exteriors ha confirmat que els dos presidents mantindran una “comunicació profunda sobre qüestions d’importància estratègia, general i fonamental en la configuració” de les relacions bilaterals i també abordaran assumptes relacionats amb la “pau i el desenvolupament mundials”.

Segons la Casa Blanca, l’objectiu del cara a cara és intentar “estabilitzar” les relacions i mantenir oberta les línies de comunicació entre les dues potències, força deteriorades en els últims mesos.

Un dels funcionaris de la Casa Blanca, que ha demanat l’anonimat, ha reconegut en una trucada amb periodistes que els EUA estan “en competència amb la Xina” però no busquen “el conflicte, la confrontació o una nova guerra freda”. “Els objectius aquí realment són gestionar la competència, prevenir els inconvenients del risc del conflicte i garantir que els canals de comunicació estiguin oberts”. En aquest sentit, Washington confia poder expandir les comunicacions d’alt nivell a altres àrees més enllà de la diplomàtica, com la militar i d’intel·ligència. Els alts càrrecs han subratllat que la Casa Blanca encara aquesta reunió amb realisme perquè els “esforços per modelar o reformar la Xina en les últimes dècades han fallat”.

La trobada es produeix després de mesos de contactes per descongelar les relacions entre els dos països, que van tocar fons amb l’incident del suposat globus espia xinès sobre els Estats Units i la visita a Taiwan de l’aleshores presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi. Després de suspendre al febrer una visita a la Xina al febrer arran precisament de la crisi pel globus, el secretari d’Estat nord-americà, Anthony Blinken, va viatjar el juny a Pequín i va mantenir una “conversa robusta” amb Xi.

A banda de les relacions bilaterals, els dos dirigents debatran sobre qüestions d’actualitat relacionades amb la regió d’Àsia-Pacífic, la guerra a Ucraïna, el conflicte al Pròxim Orient i també afers més generals, com el canvi climàtic o la lluita contra els narcòtics.

També es preveu que Biden plantegi afers més delicats i sobre els quals els dos països mantenen “diferències”, com els “drets humans, assumptes comercials, la mar de la Xina Meridional i un tracte just a les companyies i empreses dels Estats Units”, han apuntat els alts càrrecs de la Casa Blanca. El president dels EUA també expressarà al seu homòleg xinès les seves “preocupacions” per l’apropament entre Rússia i Corea del Nord, de la qual la Xina “continua sent un patrocinador important”, segons un dels funcionaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona