Política

estats units

Els demòcrates aconsegueixen victòries clau en diversos estats amb l’avortament com a eix central

El Partit Demòcrata ha aconseguit aquest dimarts diverses victòries clau durant unes eleccions eleccions celebrades a diversos estats com ara Ohio, Virgínia i Kentucky, en les quals l’avortament es va posicionar com un tema central, la qual cosa demostra la importància que l’electorat dona als drets reproductius de cara a les presidencials de 2024.

El triomf més evident del moviment a favor de l’accés a l’avortament, que ha estat abanderat com una causa demòcrata després de la decisió de la Cort Suprema que va retirar la protecció federal a aquest procediment al juny de 2022, ha estat a Ohio.

Els votants d’aquest estat han decidit consagrar la interrupció voluntària de l’embaràs com un dret constitucional per mitjà d’un referèndum, segons les projeccions electorals dels principals mitjans estatunidencs.

La mesura, que va aparèixer com l’ “Issue 1” (Assumpte 1) en la papereta electoral i buscava incloure en la constitució estatal un dret “individual al propi tractament mèdic reproductiu”, constitueix una victòria per al moviment a favor de l’avortament als EUA

Amb la decisió dels electors a Ohio aquest dimarts, l’estat es converteix en el setè a rebutjar per mitjà del vot les restriccions en l’accés a l’avortament, des que la Cort Suprema va tombar la històrica sentència Rosega vs Wade.

Juntament amb la mesura sobre la salut reproductiva, els habitants d’Ohio també van votar aquest dimarts a favor de legalitzar l’ús recreatiu de la marihuana, convertint-se en l’estat número 24 a despenalitzar la substància.

Les eleccions a la legislatura estatal de Virgínia, que van donar el control de totes dues cambres de l’hemicicle als demòcrates, també van estar marcades per l’avortament. El governador de l’estat, el republicà Glenn Youngkin, havia promès que, d’obtenir una majoria del seu partit després dels comicis d’avui, prohibiria el procediment a partir de les 15 setmanes, amb poques excepcions. El triomf dels demòcrates en aquest estat, l’únic en el sud dels EUA que permet a les persones avortar sense moltes restriccions (és legal fins a la setmana 26), és també un cop per al projecte conservador de Youngkin, qui no havia descartat presentar-se com a precandidat a les presidencials de 2024.

El president Joe Biden, qui ja ha anunciat la seva intenció de postular-se a la reelecció, no va trigar a adjudicar al seu partit aquesta victòria.

Els estats de Kentucky i Mississipí també han celebrat comicis aquest dimarts per a triar al seu governador.

A Kentucky, el demòcrata Andy Beshear ha estat reelegit, mantenint el control de l’executiu en un estat on el partit republicà predomina en els comicis presidencials i controla la legislatura estatal.

A Mississipí, d’altra banda, els republicans van mantenir el control sobre el govern estatal amb la victòria de Tate Reeves, qui assumirà un segon mandat. El polític conservador, que es va enfrontar en campanya a Brandon Presley, membre de la Comissió de Servei Públic de l’estat i cosí del cantant Elvis Presley, va centrar la seva campanya en crítiques a les polítiques demòcrates de protecció a la comunitat LGTBI i la immigració.

Trump treu 4 punts Biden en una enquesta de la CNN

L’expresident Donald Trump li trauria quatre punts d’avantatge (49% enfront de 45%) a l’actual governant dels EUA, Joe Biden, per qui més de la meitat dels potencials votants diu que no votaria en cap cas, segons una enquesta publicada per la CNN.

Els resultats de l’enquesta del canal televisiu, realitzada per SSRS, corroboren els d’una altra anterior del New York Times i Siena College, publicada el passat 5 de novembre, el mateix dia en què en 2024 els estatunidencs triaran al seu nou president.

Embolicat en quatre casos penals, el favorit en la carrera per la nominació presidencial del Partit Republicà, Trump guanyaria Biden si les eleccions se celebressin ara.

Trump no només compta amb un suport quatre punts major que el del president demòcrata, sinó que el percentatge dels enquestats que van dir en el sondeig que mai votarien per ell és menor que els que rebutgen a Biden de pla (48% enfront del 51%). Del total d’enquestats un 4% va dir que en l’actualitat no té intenció de votar per Biden, però, no obstant això, no descarten arribar a fer-ho, mentre que en el cas de Trump són un 2% els que pensen així.

La CNN assenyala que el suport a Biden és significativament més feble ara entre diversos grups en els quals anteriorment va guanyar per amplis marges i que van ser fonamentals per a la seva elecció en 2020. Així, entre els llatins Biden manté la davantera amb 50% d’intencions de vot enfront d’un 46% de Trump i entre els votants de raça negra l’avantatge del demòcrata és significativament major: 73% enfront de 23%.

No obstant això, els electors independents s’inclinen per Trump en un 45%, quatre punts més que els que fan costat a Biden, i els que tenen menys de 35 anys afavoreixen al republicà en un 48%, un punt més que els que trien al demòcrata.

Tots aquests marges reflecteixen caigudes significatives en el suport a Biden en comparació amb les enquestes a boca d’urna de 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Guterres suplica a Israel i Hamàs que arribin a un acord

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres
12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona