Política

Conflicte bèl·lic al Pròxim Orient

Israel penetra a la ciutat de Gaza i manté el rebuig a aturar l’ofensiva

“No pretenem aturar-nos, pretenem continuar fins al final.” El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, va reiterar així el la negativa a qualsevol pausa en l’ofensiva del seu exèrcit a la Franja de Gaza, que va qualificar ahir d’“èxit extraordinari”.

Les declaracions de Netanyahu, fetes durant una visita a la base militar de Tzelim, propera a l’assetjat enclavament palestí, van coincidir amb l’anunci de l’exèrcit israelià que les seves tropes ja estaven “combatent al cor de la ciutat de Gaza” després d’entrar-hi “per primera vegada en dècades”.

“En aquest mateix moment, els nostres soldats estan eliminant terroristes, descobrint túnels, destruint armes mentre continuen avançant cap al centre de l’enemic”, va afirmar el cap del comandament sud de l’exèrcit, Yaron Finkelman.

Netanyahu va confirmar poc després aquest avenç tàctic en una declaració televisada amb motiu del primer mes de guerra, en què va celebrar la destrucció de “incomptables” centres de comandament, casernes i túnels. “Hamàs està descobrint que arribem a llocs on pensava que mai no arribaríem”, va afirmar.

El cap de govern va plantejar que, acabada la guerra, Israel es faci càrrec de la seguretat a la Franja de manera transitòria “durant un període indefinit”. “Quan no tenim aquesta responsabilitat en matèria de seguretat, el que tenim és una erupció de terror de Hamàs”, va argumentar.

El portaveu de l’exèrcit israelià, Daniel Hagari, va informar que ja havien atacat més de 14.000 objectius de la milícia palestina, capturat més de 4.000 armes i coets “amagats entre la infraestructura civil” i destruït més de 100 entrades a túnels. “Els terroristes de Hamàs confien que hi haurà un alto el foc. No n’hi haurà. Estem avançant”, va indicar en la compareixença diària.

També va rebutjar un alto el foc el ministre de Defensa, Yoav Gallant, que ho va supeditar a l’alliberament dels 239 ostatges de Hamàs. “No hi haurà treva humanitària sense ells”, va avisar.

Israel rep cada vegada més pressió internacional per un alto el foc humanitari a la Franja de Gaza, fins i tot per part dels Estats Units. Coincidint amb el primer mes de la guerra, el secretari general de l’ONU, António Guterres, va recordar la seva “condemna absoluta dels atemptats terroristes comesos per Hamàs a Israel, per as quals no hi pot haver justificació”. Però alhora es va declarar “extremament afligit per la mort violenta de civils a Gaza i la catàstrofe humanitària”.

Gairebé 12.000 morts

Les víctimes pels atacs israelians ja eren ahir 10.320 morts i 25.956 ferits, segons el portaveu del ministeri de Sanitat de Gaza, Asraf al Qudra. D’aquestes morts, 4.237 eren de menors; 2.350, de dones i 630, d’ancians, d’acord amb la mateixa font. Al Qudra hi va afegir que en el primer mes de guerra havien rebut “informes de 2.450 persones desaparegudes” sota la runa, inclosos 1.350 nens.

El balanç mortal de l’escalada bèl·lica s’elevava a uns 11.700 amb els almenys 1.400 caiguts israelians, la majoria en els atacs del 7 d’octubre. El país va fer ahir un minut de silenci a les onze en punt per recordar aquests morts, els 5.400 ferits i els ostatges. Les banderes van onejar a mig pal arreu i al Mur de les Lamentacions es va fer una pregària massiva pel retorn dels segrestats.

LA FRASE

Hamàs està descobrint que arribem a llocs on pensava que mai no arribaríem
Benjamin Netanyahu
Primer ministre d’Israel


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia