Política

estat espanyol

Manifest d’ERC, EH Bildu i el BNG de rebuig a la monarquia i a l’acte de jura d’Elionor

En el text destaquen que no reconeixen ni emparen el règim monàrquic espanyol

Veuen la corona com un dels “màxims exponents” de la negació dels drets civils, polítics i nacionals

La monarquia espanyola ha protagonitzat aquest dimarts un nou acte de regeneració amb la jura de la Constitució per part de l’hereva, Elionor de Borbó, coincidint amb la seva majoria d’edat. A l’acte, que s’ha celebrat en el Congrés no hi han assistit els representants de les formacions independentistes i nacionalistes catalanes, basques i gallegues. No han assistit a l’acte ni representants de Junts ni d’ERC, ni d’EH Bildu, ni del PNB ni tampoc del BNG.

Poc abans de l’inici de l’acte ERC, EH Bildu i el BNG han fet pública una declaració amb motiu de la jura de la Constitució espanyola d’Elionor de Borbó, aquest dimarts al matí en el Congrés, en la qual destaquen que no reconeixen ni emparen el règim monàrquic espanyol perquè consideren que constitueix “un dels màxims exponents de la negació dels drets civils, polítics i nacionals”.

En un comunicat conjunt, recollit per l’ACN i l’agència Efe, els tres partits argumenten per què aquest dimarts no seran presents a la jura de la Constitució d’Elionor de Borbó. “No participarem en l’enèsim intent de perpetuar una institució arcaica, opaca, que ha emparat sistemàticament la corrupció i que resulta contrària als interessos populars”, diu el text subscrit pels tres partits.

En la declaració, ERC, EH Bildu i el BNG també carreguen contra la Constitució espanyola perquè “ni reconeix ni respecta els anhels presents i futurs de les majories socials de les nostres nacions”.

Explica l’ACN, que el comunicat també atribueix a la monarquia “la màxima expressió de la desigualtat, els privilegis i la impunitat davant la resta de ciutadanes i ciutadans”. “Ni el rei ni les seves hereves compten amb la legitimitat de les nostres societats i, en conseqüència, no els reconeixem cap funció política ni institucional”, afegeixen. També citen en la declaració el discurs de Felip VI el 3 d’octubre del 2017 “contra la ciutadania catalana i el seu exercici de decisió democràtica”.

I, és que, segons ERC, Bildu i BNG, la monarquia, independentment de qui l’encapçali, “representa les elits davant la majoria; els privilegis davant els drets; la impunitat davant la justícia; l’avarícia davant la igualtat i la imposició davant la democràcia”.

Amb tot, assenyalen que el camí és la “ruptura amb l’herència monàrquica”. “Una democràcia real només serà viable des del respecte i reconeixement als drets nacionals i socials, a les llibertats i voluntats democràtiques de tots els pobles i nacions de l’Estat”, conclouen .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona