Política

Estats Units

Jim Jordan congela la candidatura a presidir la Cambra de Representants

L’aspirant republicà avalat per Donald Trump decideix no sotmetre’s a una tercera votació en constatar que no obtindria prou suport

Una vintena de congressistes conservadors es neguen a fer costat al candidat de l’ala ultradretana

El republicà Jim Jordan ha decidit aquest dijous retirar temporalment la seva candidatura a presidir la Cambra de Representants d’Estats Units, vacant des de la destitució el 3 d’octubre del també conservador Kevin McCarthy per una moció de l’ala més dretana del partit.

Jordan, que té l’aval de l’expresident Donald Trump, ha optat finalment per no sotmetre’s avui a una tercera votació en constatar que no rebria més suports que a la segona. El representant d’Ohio, de l’ala dura dels Republicans, va obtenir 199 dels 217 que necessitava per assolir el càrrec perquè 22 congressistes republicans no li van fer costat, dos més que a la primera ronda de votació de dimarts.

De fet, Jordan va quedar darrere del líder de la minoria demòcrata, Hakeem Jeffries, que va obtenir el vot dels 212 representants del seu partit, tot i que és poc probable que es converteixi en el president de la cambra.

Al voltant d’una vintena dels 221 legisladors republicans rebutgen donar suport a un representant del bloc ultradretà del partit, crític amb l’ajuda a Ucraïna i fervent opositor a l’avortament. Alguns d’ells han rebut fortes pressions per canviar el seu vot. La congressista republicana Mariannette Miller-Meeks va denunciar “amenaces de mort creïbles i un allau de trucades amenaçadores” després de no donar el seu vot a Jordan dimecres.

El representant d’Ohio podria ser el tercer republicà que no aconsegueix el consens dels seus companys, després de la destitució de McCarthy i que el congressista Steve Scalise, que havia guanyat una votació interna del partit, es retirés en adonar-se que no aconseguiria la majoria a la votació al plenari.

El Partit Republicà té una majoria molt estreta a la cambra, de 221 escons en front dels 212 demòcrates, i qualsevol candidat a president necessita el suport gairebé unànime de tot el grup.

Mentre no es nomeni un nou speaker, com es coneix el càrrec en anglès, la cambra baixa no pot aprovar noves resolucions o projectes de llei. Aquesta situació afecta els pressupostos de l’actual any fiscal o l’autorització de més ajuda a Ucraïna o Israel.

Alguns legisladors, tant republicans com demòcrates, suggereixen donar més poders al president interí, Patrick McHenry, per poder cobrir temporalment aquest buit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Trump finalment no testificarà en el seu judici penal per falsificar documents

barcelona

ERC+EUiA alerta de l’impacte a Sanfeliu de les obres de Montesa

L’Hospitalet de Llobregat
política

Nova concentració a Via Laietana després de la denúncia policial

barcelona
guerra a europa

Rússia inicia maniobres amb armes nuclears tàctiques

barcelona

El PSC reclama el Pla d’Actuació Municipal i de comunicació del govern

FIGUERES
regne unit

Un tribunal britànic declara il·legals els nous poders de la policia

barcelona
guerra a gaza

Israel impedeix a Associated Press transmetre imatges de Gaza

barcelona
Iran

Milers d’iranians s’acomiaden del president Ebrahim Raisi, que serà enterrat dijous

Barcelona
guerra a gaza

Brussel·les respecta la “independència” del TPI

barcelona