Política

HISENDA LOCAL

Blanes apuja l’IBI i l’impost de vehicles un 7 per cent

El ple de Blanes ha donat aquest vespre el primer vistiplau a les ordenances fiscals i taxes per a l’any 2024. S’ha aprovat amb els vots de l’equip de govern i el vot de confiança en forma d’abstenció de Blanes En Comú Podem (BECP).

Les noves ordenances inclouen un augment de l’IBI i de l’Impost de Vehicles del 7% cadascun d’ells, així com un increment de les taxes del 15%. El tinent d’alcalde d’Hisenda, Jordi Calvet, ha presentat els principals trets de les modificacions que entraran en vigor l’1 de gener de l’any vinent explicant que l’equip de govern s’ha vist obligat a pujar els impostos, principalment a causa de l’increment de la despesa prevista pel 2024.

En aquest sentit, una de les dades que s’ha hagut de tenir en compte és que en el període comprès entre l’agost de l’any 2019 i l’agost del 2023 hi ha hagut un augment de la inflació (l’agost és el mes de l’any en què es calcula l’increment del cost de la vida) del 17’2%. Durant aquest temps no s’havia aplicat el canvi a Blanes i ara tampoc serà del 100%, ja que l’augment serà del 15%, més de dos punts menys, per sota del topall al qual es podria arribar a pujar.

Ingressos addicionals

Es calcula que de cara al 2024 l’augment aproximat de la despesa serà de 5.685.000 euros. Ara bé, l’equip de govern també ha remarcat que els increments d’impostos per a l’any vinent, en el millor dels casos, generarà 3.800.000 euros. Per tant, insuficients per arribar als 5’6 milions d’euros que es preveuen. Això significarà que, malgrat l’esforç de tota la ciutadania, encara caldrà cercar nous ingressos per afrontar les despeses.

Dos exemples són d’una banda una nova licitació de les zones blaves, i de l’altra fer una millor gestió en la recaptació municipal. La manca de personal també ha provocat que diversos contractes de serveis públics de l’Ajuntament de Blanes s’hagin hagut d’anar prorrogant després que el seu termini ja s’havia esgotat. Un dels casos que es considera més preocupant és el del Transport Públic, que va caducar fa tretze anys, mentre que d’altres dos exemples són el Servei de Jardineria Pública o bé la Neteja de les dependències municipals.

Mesures socials

Si es va més al detall, en el cas de l’Impost de Béns Immobles s’ha inclòs un nou recàrrec del 100% pels propietaris que tenen els seus pisos desocupats. Ara bé, si aquests propietaris passen a incloure els immobles a la Borsa de l’Habitatge de Lloguer Social, quedaran exempts de pagar l’IBI durant el primer any com a mesura social.

D’aquesta manera, es contribuirà a pal·liar la manca de pisos amb un lloguer assequible que es pateix en l’actualitat a Blanes. D’altra banda, es crearan noves bosses d’ajuts econòmics per pagar l’IBI així com la Neteja i Recollida d’Escombraries. L’objectiu és que ara sigui molt més fàcil tramitar aquests tipus d’ajuts. Per gestionar de manera eficient aquesta i d’altres ajudes, a partir d’ara es proveirà una nova plaça a la plantilla del personal.

I és que, segons les dades d’aquests últims anys en què s’havien instaurat ajuts per pagar l’IBI, cap dels ajuts que estaven previst abonar pel 2021 no s’han cobrat per part dels beneficiaris. Per resoldre-ho, es destinarà una nova plaça de la plantilla de treballadors perquè es dediqui exclusivament a gestionar les ajudes per pagar les escombraries i l’IBI.

Fins ara s’hi havia destinat una partida de 50.000 euros, i de cara al 2024 es multiplicarà per tres perquè passi a ser de 150.000 euros. Del que es tracta, tal com s’ha remarcat des de l’equip de govern, és de crear un escut social per a tots aquells ciutadans i ciutadanes més desfavorits. No es vol deixar ningú enrere, de manera que es pugui contribuir a sumar esforços entre tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Esquerra aposta per un model turístic de qualitat

LLORET DE MAR
POLÍTICA

El PSC vol posar en marxa la T-Mobilitat a la demarcació

SANTA CRISTINA D’ARO
regne unit

Khan és reelegit alcalde de Londres en la victòria laborista en els comicis locals

barcelona
ARGELERS de la marenda

El cap de llista de Junts per Girona apel·la als indecisos

ARGELERS
GIRONA

La CUP insta a reprendre el procés d’independència

GIRONA
política

La CUP vol trencar amb la “falsa normalitat” d’ERC, Junts i el PSC

girona
guerra a gaza

Avancen les negociacions per a un principi d’acord sobre un alto-el-foc

barcelona
alemanya

Ferit greu un candidat de l’SPD a les europees quan enganxava cartells

barcelona
política

El PSC calma ara la campanya amb la llei de barris i la memòria històrica de Sánchez

barcelona