Política

estats units

La jutge de l’assalt al Capitoli prohibeix a Trump insultar al fiscal del cas

La mesura no impedeix les crítiques a l’administració Biden ni al Departament de Justícia

La jutgessa Tanya Chutkan ha prohibit aquest dilluns a l’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) insultar públicament al fiscal i al personal judicial del cas en el qual està imputat per haver intentat presumptament revertir les eleccions de 2020 i instigat l’assalt al Capitoli.

La magistrada del Districte de Columbia va admetre l’ordre de silenci sol·licitada pel fiscal especial Jack Smith per a evitar que les constants declaracions de Trump interfereixin en el procés judicial, encara que va limitar els seus efectes.

Chutkan va decidir prohibir a totes les parts involucrades en el cas emetre pronunciaments que ataquin al fiscal, al seu personal o a qualsevol membre del tribunal, incloses les seves famílies.

En canvi, es va negar a restringir els comentaris que menyspreïn a l’Administració de Joe Biden o al Departament de Justícia, als qui Trump acusa de dur a terme una “caça de bruixes” en contra seva.

Durant l’audiència, John Lauro, advocat de l’expresident, va qualificar l’ordre de “censura” i va opinar que és “impossible” aplicar-la perquè Trump es troba en campanya de les primàries republicanes per a les eleccions de 2024.

La jutgessa, no obstant això, va opinar que és “fals” que la restricció imposada suposi una violació a la llibertat d’expressió de l’exmandatari, consagrada en la Primera Esmena de la Constitució.

La fiscal adjunta Molly Gaston va afirmar que la defensa de Trump creu que l’expresident “està per sobre de la llei i que pot dir el que li doni la gana sobre el cas”, per això va opinar que “el tribunal té l’obligació de frenar-lo”.

Trump, sobre qui pesen quatre imputacions penals, ha usat les xarxes socials per a criticar i insultar a fiscals, jutges, personal judicial, testimonis i rivals polítics.

Ahir mateix, va qualificar al fiscal Jack Smith de “corrupte i trastornat” i va acusar la jutgessa Chutkan de ser imparcial i de voler-li arrabassar els “drets de la Primera Esmena”.

En l’audiència, Chutkan va dir que les crítiques a Biden o al Departament de Justícia són comprensibles, però va expressar especial preocupació pels atacs de Trump a la família del fiscal i a personal judicial.

La jutgessa no va detallar les sancions que se li imposarien a Trump en cas que violés aquesta ordre, encara que es va mostrar cautelosa sobre aquest tema.

El republicà està acusat en el Districte de Columbia d’haver intentat revertir el resultat de les eleccions de 2020 que va perdre contra Joe Biden i d’haver instigat l’assalt al Capitoli per part de milers de persones per a frenar la ratificació de la victòria del demòcrata el 6 de gener de 2021.

Trump també afronta una imputació a Nova York per pagaments irregulars a l’actriu porno Stormy Daniels, una altra a Florida per haver-se portat sense permís documents classificats de la Casa Blanca i una altra a Geòrgia per haver intentat alterar els resultats electorals en aquest estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia