Política

estat espanyol

El jutge envia a judici Fernández Díaz i la seva cúpula d’Interior pel cas Kitchen

García Castellón rebutja declarar la responsabilitat civil a títol lucratiu del PP per “extemporània”

El jutge de l’Audiencia Nacional espanyola Manuel García Castellón ha acordat aquest divendres l’obertura de judici oral contra l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i la cúpula d’aquest departament durant el primer govern de Mariano Rajoy (PP) per l’anomenada Operació Kitchen, la trama parapolicial contra Luis Bárcenas, l’operació d’espionatge il·legal contra l’extresorer del PP i amo de dues dècades de secrets comptables del partit posada en marxa el 2013 per robar-li proves comprometedores i evitar que perjudiquessin la formació conservadora als tribunals en el cas Gürtel.

En una interlocutòria, recollida per l’agència Efe, el magistrat instructor del cas ha rebutjat per extemporània la petició de l’acusació exercida pel PSOE de declarar la responsabilitat civil a títol lucratiu del PP i l’estableix, de manera subsidiària, per a l’Administració General de l’Estat en cas que els investigats resultin condemnats.

L’acte d’obertura de judici oral recull els delictes plantejats per les acusacions –la Fiscalia, l’Advocacia de l’estat, el PSOE, Podem i la família Bárcenas– en els seus respectius escrits i que inclouen diversos delictes com suborn, tràfic d’influències, malversació, revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes, encobriment, contra la intimitat, obstrucció i organització criminal.

A més de l’exministre de l’Interior, que s’enfronta a una pena de quinze anys de presó, el jutge envia a judici també a qui va ser secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez; l’exdirector adjunt Operatiu Eugenio Pino; als responsables policials José Luis Olivera, Marcelino Martín Blas, José Angel Fuentes Gago, Bonifacio Díez Sevillano, Enrique García Castaño, Bonifacio Díez Sevillano i Andrés Manuel Gómez Gordo, i al comissari jubilat i principal investigat en la macrocausa Tàndem José Manuel Villarejo, així com Sergio Ríos Esgueva, xòfer de Bárcenas.

Fiança de 120.000 euros

A més, el jutge ordena una fiança de 120.000 euros per a Fernández Díaz, Francisco Martínez, que era secretari d’Estat de Seguretat, i Eugenio Pino, que era el Director Adjunt Operatiu. Als altres implicats els imposa fiances d’entre 2.000 i 100.000 euros.

A banda de la cúpula d’Interior del primer govern de Mariano Rajoy, la investigació es va dirigir també durant uns mesos contra l’exsecretària general del PP i exministra María Dolores de Cospedal i el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, si bé el jutge va acabar traient-los del cas, en contra del criteri de la Fiscalia, en descartar que hi hagués una trama política més enllà del Ministeri de l’Interior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries