Política

Pròxim Orient

Israel mobilitza 300.000 reservistes

És la xifra més alta des de la guerra del Yom Kippur, fa 50 anys

La força aèria envia avions a l’estranger per repatriar ciutadans que estaven de vacances

Israel ha cridat a files 300.000 reservistes per a la contraofensiva a l’atac sorpresa que el grup islamista Hamàs va llançar dissabte des de Gaza.

L’Exèrcit israelià, el tsahal, va anunciar dilluns ha mobilitzat aquest contingent en només 48 hores i va destacar que és una “xifra històrica i impressionant tenint en compte la mida del país”. “Aquesta mobilització reflecteix el coratge i la resistència del poble d’Israel”, afirma el tsahal.

La xifra no té precedents des de la guerra del Yom Kippur, el 1973, quan l’exèrcit va convocar 400.000 israelians per fer front a l’atac combinat de Síria i Egipte, però la xifra es va assolir aleshores en els 18 dies de guerra.

El ministre d’Exteriors israelià, Eli Cohen, va explicar ahir que estan arribant avions d’arreu del món “plens d’israelians que volen tornar, que demanen tornar per combatre”.

Mentre les cancelleries de molts països coordinaven l’evacuació dels compatriotes que volien marxar de la zona de conflicte, la força aèria israeliana va posar en marxa una operació per facilitar la tornada de centenars de reservistes que estaven en altres països, en coordinació amb el ministeri d’Exteriors.

Molts israelians havien viatjat a l’estranger coincidint amb la setmana festiva del Sukkot o festa dels tabernacles quan va esclatar la guerra.

Tots els ciutadans israelians han de realitzar el servei militar entre els 18 i 29 anys durant un període de dos anys i mig per als homes i dos anys per a les dones. Al final d’aquest servei militar obligatori, els israelians passen a la reserva i poden ser cridats a files en cas de conflicte important fins als 40 anys, o 38 per a les dones.

No obstant, només poden ser mobilitzats immediatament aquells reservistes considerats “actius”, és a dir, que han participat en entrenaments de vint dies en els tres anys anteriors. Els israelians que resideixen a l’estranger no estan obligats a fer el servei militar, tot i que se’ls convida a fer-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sud-àfrica

Aproven la llei contra els delictes d’odi

Barcelona
guerra a Gaza

Acaben sense acord les negociacions per una treva a Gaza

Barcelona

La CUP vol garantir l’atenció en català a la sanitat i als serveis públics

TORROELLA DE MONTGRÍ
política

Aragonès demana que “cap vot catalanista” vagi al PSC i es conjura perquè no governi

barcelona

Orriols participa de la retirada del cartell de festa censurat del balcó de l’Ajuntament

RIPOLL

Presó per un dels cinc sospitosos de cometre narcoassalts

FIGUERES
Estats Units

Stormy Daniels insisteix que ha dit “la veritat” sobre Trump

Barcelona
Guerra a Gaza

Israel desafia Biden i manté els plans a Gaza encara que “hagi d'estar sol”

barcelona

Paneque (PSC): “Som l’únic partit amb programa específic per la demarcació”

GIRONA