Política

estats units

El líder de la Cambra Baixa dels EUA podria afrontar aquesta setmana un vot per a la seva destitució

El congressista Matt Gaetz, partidari de l’expresident Donald Trump, ha assenyalat aquest dilluns que “aquesta setmana” proposarà que se sotmeti a votació la destitució del líder de la Cambra Baixa estatunidenca, el també republicà Kevin McCarthy.

En declaracions a reporters a la sortida del Capitoli, Gaetz ha explicat que planeja presentar en els pròxims dies davant el ple una votació per a destituir a McCarthy, a qui critica per treballar amb els demòcrates per a evitar un tancament temporal del govern.

Gaetz ha afegit que, si no té els vots necessaris per a donar llum verda a la destitució, ho intentarà les vegades que sigui necessari. “A McCarty li va costar 15 votacions arribar a ser president, per la qual cosa no crec que jo estigui causant molt més retard del que ell va provocar, tret que jo arribi a 14 o 15 intents”, ha dit el congressista.

També aquest dilluns, en una intervenció davant el ple de la Cambra Baixa, de majoria republicana, Gaetz ha criticat directament a McCarthy, assegurant que concedeix totes les peticions que l’Administració demòcrata sol·licita.

El diumenge, el congressista ja va avançar a la cadena CNN que planejava prendre mesures per a destituir a McCarhty, després que el Congrés evités el tancament del govern amb l’aprovació d’una llei que amplia el finançament per a assumptes clau durant 45 dies, malgrat les reticències de trumpistes més radicals com Gaetz.

Així mateix, Gaetz ha acusat McCarthy de mentir i arribar a un “acord secret” amb els demòcrates sobre el futur finançament d’Ucraïna, al qual ell i altres republicans s’oposen. “Per a estendre la despesa i les prioritats de política de (el president, Joe) Biden, el líder de la Cambra de Representants li va donar a Biden els diners que estava demanant per a Ucraïna”, ha dit el polític ultraconservador, que representa a l’estat de Florida.

L’acord aconseguit el dissabte atorga un respir al govern de Biden, però deixa a l’Administració demòcrata amb diversos reptes al davant, especialment com mantenir l’ajuda a Kíiv. De fet, la resolució va excloure l’ajuda a Ucraïna sol·licitada per Biden, que s’elevava a 24.000 milions de dòlars.

El Senat havia rebaixat aquests fons a 6.000 milions, encara que en la seva aprovació final, per 88 vots a favor i 9 en contra, aquesta pròrroga no va incloure tampoc aquest finançament.

S’espera ara que la Cambra de Representants sotmeti a votació un projecte de llei a part amb l’ajuda a aquest país per a afrontar la invasió russa.

Gaetz i els altres membres de l’anomenat “Freedom Caucus” (Bancada de la llibertat), que representen l’ala més afí del Congrés a l’expresident Donald Trump (2017-2021), han expressat ja el seu desacord amb continuar finançant la guerra a Ucraïna. Una de les majors crítiques dels qui s’oposen a aquesta ajuda és que s’està lliurant un xec en blanc a Ucraïna sense verificar l’ús que s’està donant a aquests fons.

Biden, no obstant això, va assegurar el diumenge a la nit que els republicans del Congrés li van donar la seva paraula que mantindrien el suport. “No podem permetre que s’interrompi el suport estatunidenc sota cap circumstància”, va ressaltar el mandatari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona