Política

Feijóo viu una moció de censura

Converteix la investidura en un al·legat contra l’amnistia i queda descol·locat perquè Sánchez l’ignora i envia l’exalcalde de Valladolid al xoc

Promet el delicte de deslleialtat constitucional

Rufián reivindica l’amnistia per fer un nou 1-O

Nogueras rebat l’enyor del PP dient que CiU s’ha dissolt i avisa: “Si hi ha un acord ha de ser un compromís històric”

Alberto Núñez Feijóo no havia aparegut mai al diari de sessions del Congrés fins ahir i, en el seu debut amb text a l’hemicicle, era rebut pels seus a la Carrera de San Jerónimo amb un esclat de passió com si fos una estrella en una estrena cinematogràfica, però aviat va confondre el debat d’investidura en què ell era el protagonista del cel·luloide amb una moció de censura o un debat d’admissió a tràmit d’una llei d’amnistia. “Sense més preàmbuls: l’amnistia o qualsevol fórmula equivalent o anàloga és un instrument idoni per superar el conflicte català. Amb això n’hi hauria prou, no? Doncs no”, va ser la primera cosa que el líder del PP va dir en el primer minut a tribuna per oficiar la pirueta argumental de presentar-se com algú que pot arribar a La Moncloa i hi renuncia per principis. Abans de quedar encara més descol·locat perquè Pedro Sánchez va optar per ignorar-lo i enviar al duel l’exalcalde de Valladolid Óscar Puente, Feijóo va prometre un nou delicte de deslleialtat constitucional i es va erigir en dic contra el perdó del procés, i ho va fer adreçant-se a Junts i ERC amb l’enyor del 1996 i de la CiU i el PNB del Majestic. “Jo soc un president de fiar. Mai els diré que sí a tot, però no tinc cap dubte que a Catalunya i el País Basc els aniria bé un president que no enganyi els seus ciutadans [...] Senyors de PNB i Junts, a mi no m’han votat perquè els entregui l’autodeterminació o l’amnistia. Els han votat a vostès perquè s’apliqui la política econòmica de Podem?”, va dir en el clímax de la desorientació.

Després de l’excentricitat mai vista de tenir l’encàrrec del rei d’acudir a una investidura des de fa 34 dies i consagrar el diumenge previ a un aquelarre contra el futur govern, Feijóo va fer la quadratura del cercle amb una moció de censura contra el president en funcions Pedro Sánchez –encara no proposat per Felip VI perquè és el torn del PP– i l’eventual aliança que està a mitja cocció amb ERC i Junts. “Tinc al meu abast els vots per ser president”, va sentenciar, com si la realitat fos que és ell qui es posa ferm i no que té un sostre de 172 vots que inexorablement el deixa a quatre de La Moncloa. En sentir que una riallada general tronava entre els frescos al·legòrics de la volta de l’hemicicle firmats pel pinzell de Carlos Luis de Ribera, Feijóo hi va tornar per deixar clar que ell no és el rebutjat sinó el rebutjador d’uns pretesos vots que ningú no li ha ofert.

De Molière al Congrés

Al simulacre d’una investidura fallida hi va contribuir Sánchez, que després d’airejar fins a l’últim moment les seves ganes d’un cos a cos a l’escenari es va quedar assegut al pati de butaques i no es va aixecar del seu escó blau. Que la rèplica l’assumís el portaveu socialista Patxi López tenia l’handicap que ell va ser lehendakari gràcies al PP, així que el PSOE va rebregar el guió amb un cop d’efecte en pujar a l’escenari Óscar Puente, un actor de teatre professional amb taules al Teatre Zorrilla que en el passat ha interpretat Valerio a L’avar de Molière i que ahir va fer el paper de mirall de les contradiccions de Feijóo. “Covard!”, escridassaven tots els disputats del PP davant el gir de guió. “Expliqui’m, senyor Feijóo, de guanyador a guanyador: per què té vostè més dret a ser president que jo a ser alcalde de Valladolid?”, va etzibar Puente per evocar que va guanyar les locals i que una coalició dels perdedors PP i Vox el va enviar l’oposició com ara li pot succeir al líder del PP.

Amb Sánchez relaxat i gaudint de la malifeta de no saltar al camp i delectant-se amb la funció amb la cama esquerra encreuada sobre la dreta i sense prendre cap apunt, Puente va oferir tot el ventall del seu repertori escènic feridor que atresora, des de la negociació d’Aznar amb el “Moviment Basc d’Alliberament” fins a la guerra de l’Iraq passant per Fariña com a reflex del PP gallec. “I compte a implantar un delicte de deslleialtat constitucional, a veure si el primer imputat serà vostè”, va etzibar Puente a Feijóo, tot invocant el lleig al rei d’exigir un encàrrec per al qual no té els vots necessaris. Per Feijóo, el cop d’efecte del PSOE i els dards de Puente van reduir el Congrés al “club de la comèdia”. La presidenta Francina Armengol es va veure obligada a exigir als diputats del PP no picar de peus a l’escó i no confondre l’hemicicle amb un “pati de col·legi”.

Enyorança de CiU i Roca

Com si envegés el Parlament, el Congrés va viure un monogràfic de Catalunya amb Feijóo arremangant-se en la brega amb ERC i Junts –als quals va replicar en bloc– i exhibint nostàlgia de CiU i del Majestic. “Som nacionalitats històriques”, va dir d’entrada sense emocionar ningú. “ERC i CiU eren diferents, avui no hi ha diferència. Vaig treballar amb dirigents de CiU del 1996 al 2000. Ja no queda res de CiU? [...] Senyora Nogueras: està en contra de Miquel Roca? I de Joaquim Molins? No hauria d’estar en contra de si mateixa”, va etzibar. “On ha estat aquests anys? Ja sap que CiU s’ha dissolt?”, el va despertar de l’encanteri nostàlgic la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, després de reduir el missatge de Feijóo a dues frases que ella li va dir en castellà: “España una y no 51 i Puigdemont a prisión”.

Per Gabriel Rufián (ERC), “l’amnistia de l’1-O ha d’assentar les bases perquè es produeixi un altre 1-O”. “L’amnistia reforça la democràcia i el més beneficiat de tots serà l’Estat”, va reblar. I es va permetre ironitzar amb cruesa sobre el seu destí aventurant que Isabel Díaz Ayuso el destronarà: “Estic convençut que si Junts l’arriba a fer president, surt aquí amb barretina. Se li està posant cara de Pablo Casado. O pitjor, d’Albert Rivera. És la cara de no adonar-se de res del que està passant.” Després de lamentar que ERC no parli amb ell pel fet de ser líder del PP –“van d’independentistes i no poden parlar amb el PP perquè el PSOE no els deixa parlar amb nosaltres”, va voler fer mofa–, Feijóo va aprofitar les paraules de Rufián per burxar el “diputat silenciós”. “Senyor Sánchez, Rufián diu que l’amnistia és el pas previ d’un altre 1-O. Què pensa fer? Amnistia, sí o no? Referèndum, sí o no? Rufián i Nogueras ho han dit clarament i ara s’entén per què vostè no parla”, es va queixar. Rufián, que va fer la juguesca de dir-li que el votaria si abjurava de gestions com la de l’11-M, el Prestige, el Yak-42 i l’accident de l’Alvia a Angrois, va voler despullar la hipèrbole del PP. “S’ha dit que una amnistia és la major amenaça a la democràcia en la història...Que ni ETA ni la ultradreta ni el 23-F ni les clavegueres de l’estat ni les corrupteles del rei ni els assassinats masclistes... No, l’amnistia! No van dir res d’això quan van amnistiar 30.000 defraudadors ni colpistes de debò”, va recitar, tot evocant l’amnistia fiscal i el 23-F.

Si bé el socialista Puente va obviar la clau de la legislatura, la portaveu de Sumar, Marta Lois, sí que va gosar pronunciar el mot tabú i va despullar què hi ha al darrere del vet del PP: “L’amnistia és un pas més després dels indults per avançar en una solució dialogada del conflicte polític amb Catalunya, és una oportunitat per girar full. Vostès no estan en contra d’aquesta llei, senyor Feijóo, estan en contra de tot el que pugui evitar que arribin al poder.” La líder de Sumar, Yolanda Díaz, tampoc no va pujar a la tribuna i va deixar que fos la també gallega Lois qui reprotxés a Feijóo “no dir ni una paraula en gallec”. “Al Congrés s’hi ve a entendre’s, no a traduir-se. No crec que se sigui més gallec, basc o català per posar-se un pinganillo o veure les pantalles del karaoke”, va dir el líder del PP per ridiculitzar la traducció, que no va utilitzar mai quan Rufián i Nogueras intervenien en català.

“El PP és anticatalà”

Nogueras va desesperar Feijóo en definir el PP com “un partit anticatalà” –“Eche una firmita aquí contra Catalunya, no ho recorda?, va refrescar-li la memòria de l’Estatut– i ell li ho va voler rebatre amb compungiment. “Tindrà set nos de Junts que faran impossible que vostè sigui president. No és només un no a vostè sinó a Aznar, a Rajoy, als Felipes –González i VI–, a Guerra...”, va enumerar Nogueras. I si el PSOE té la temptació de traduir el no a Feijóo com el pròleg d’un sí a Sánchez, Nogueras va fer un advertiment a la tribuna: “Si hi ha un acord ha de ser un compromís històric, no existeixen les condicions i s’haurien de crear.” “Puigdemont ens ha ofert als dos el mateix: el que canvia és la resposta”, sosté Feijóo per diferenciar-se de Sánchez. “Demano la paraula per al·lusions, Francina Armengol”, va ironitzar el 13Oè president a Twitter des de Brussel·les, tot evidenciant que seguia el debat minut a minut. Avui és el torn d’EH Bildu i del PNB i de la votació en què Feijóo rebrà 178 nos plurilingües davant 172 sís espanyolistes –divendres es repetirà la votació– i es posi fi al simulacre d’investidura.

LES FRASES

Sense preàmbuls: l’amnistia o qualsevol fórmula equivalent és l’instrument idoni per superar el conflicte català. Amb això n’hi ha prou? Doncs no
Soc un president de fiar. Mai els diré que sí a tot, però no tinc cap dubte que a Catalunya i el País Basc els aniria bé un president que no enganyi els seus
Si necessités el vot d’un partit que trafica amb òrgans, Sánchez li donaria l’adreça de l’institut forense
Santiago Abascal
president de vox
Senyors de PNB i Junts, no m’han votat perquè els entregui l’autodeterminació o l’amnistia. I a vostès, perquè Podem faci la política econòmica?
Tinc al meu abast els vots per ser president però no accepto el preu que em demanen
Alberto Núñez Feijóo
president del PP i candidat
L’amnistia de l’1-O ha d’assentar les bases perquè es produeixi un altre 1-O. L’amnistia reforça la democràcia i el més beneficiat de tots serà l’Estat
Estic convençut que si Junts l’arriba a fer president surt aquí amb barretina. Se li posa cara de Casado
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
La independència és per no retrocedir amb Espanya [...] Si hi ha un acord ha de ser un compromís històric i encara no es donen les condicions
El PP és un partit anticatalà. On ha estat tots aquests anys, senyor Feijóo? Ja sap que CiU s’ha dissolt?
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
De guanyador a guanyador, senyor Feijóo, per què té més dret a ser president que jo a ser alcalde?
Oscar Puente
diputat del psoe per valladolid
L’amnistia és un pas més després dels indults per avançar en una solució dialogada i per girar full
Marta Lois
portaveu de sumar al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

12 DE MAIG

El ‘presidente’ és Pedro

Sant Boi de Llobregat

Més mobilitat ferroviària

Girona

Estudiants desencantats

LA BISBAL D’EMPORDÀ

Cañigueral defensa l’impuls del contingut audiovisual en català per als infants

LA BISBAL D’EMPORDÀ
israel

L’Exèrcit israelià nomena el substitut del cap dels serveis d'Intel·ligència

barcelona
GIRONA

Ernest Urtasun: “Salvador Illa no està preparat per governar”

GIRONA
escòcia

John Swinney es perfila com a nou líder de l’SNP amb la retirada de Kate Forbes

barcelona
estats Units

Biden trenca el seu silenci sobre les protestes universitàries contra la guerra a Gaza

barcelona
suïssa

Activistes propalestins ocupen un hall en la Universitat de Lausana

barcelona