Política

estat espanyol

Una víctima del franquisme declara per primer cop en un jutjat espanyol

Jornada històrica a l’Estat espanyol. Per primera vegada en un jutjat espanyol s’ha sentit la denúncia d’una víctima de tortures policials durant el règim del dictador Francisco Franco. Amb aplaudiments, va ser rebut ahir Julio Pacheco a la sortida del jutjat de Madrid, on va declarar per espai d’una hora sobre les tortures policials que va patir quan va ser detingut l’estiu del 1975. Tenia 19 anys i era un estudiant de biologia. Pacheco denuncia que va ser torturat per almenys quatre agents de la brigada politicosocial –la policia de la dictadura– durant els set dies que va estar detingut a les dependències de la direcció general de Seguretat a Madrid, i assenyala, entre altres, el comissari jubilat José Manuel Villarejo.

La de Julio Pacheco, detingut l’agost del 1975 per agents de la brigada politicosocial, és la primera d’un centenar de querelles per crims del franquisme que s’ha admès a tràmit en un jutjat espanyol. A banda de Pacheco, també va declarar una testimoni, Rosa García. També per primer cop es va personar la fiscalia de memòria democràtica en una causa relacionada amb el seu àmbit d’actuació. A la sortida dels jutjats, Pacheco va afirmar als mitjans que la seva declaració implica “començar a trencar el mur de silenci i d’impunitat que hi ha amb el franquisme”, segons recull l’ACN.

“Que sigui la primera vegada que un jutge et fa cas significa que pot haver-n’hi més i que això es pot començar a obrir i obtenir per fi justícia a l’Estat espanyol. Anem a poc a poc, però el primer pas està fet”, va dir Pacheco, que va estar acompanyat per una cinquantena de persones que es van congregar a l’exterior del jutjat per donar-li suport. Aquest era el segon intent de Pacheco de declarar en un jutjat espanyol, ja que al juliol es va suspendre la vista perquè hi havia un magistrat de reforç que va al·legar que havia de reexaminar el cas. Finalment, ha estat la magistrada titular qui li ha pres declaració. Jacinto Lara, advocat de Pacheco, va dir que espera que el procés judicial tingui recorregut i va celebrar que la magistrada hagués fet “força preguntes”, que van obtenir “respostes molt clares i contundents”. També va valorar com un “pas positiu” la presència de la fiscalia de memòria democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’‘ordre mordassa’ durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegura que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona