Política

Sabadell

Bustos, a un pas del judici pel cas Mercuri

Manuel Bustos, alcalde de Sabadell entre el 1999 i el 2012, està a un pas de judici després que un jutjat de Sabadell hagi tancat la investigació de les peces 21 i 31 del cas Mercuri, segons recull l’ACN. La primera causa es refereix a unes obres irregulars encarregades a un constructor familiar de l’exalcalde socialista, mentre que la segona gira entorn de la contractació irregular de persones afins al PSC per entrar a treballar al Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. A la peça 31, Bustos està acusat d’un delicte continuat de tràfic d’influències i també de falsedat documental, prevaricació i malversació de fons públics. L’acusació popular, exercida per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, demana que se’l condemni a vuit anys de presó. També sol·licita que se’l condemni a cinc anys d’inhabilitació i a una multa de més de 205.000 euros.

En aquesta mateixa causa està acusat el germà de l’exalcalde, Paco Bustos, que en el moment dels fets era regidor de Sabadell, primer secretari del PSC al Vallès Occidental Sud i conseller comarcal. Per a ell, les acusacions demanen cinc anys de presó, cinc d’inhabilitació i una multa de 5.500 euros pels delictes de falsedat documental, prevaricació i malversació de fons públics. També és a un pas de judici per la peça 31 Francisco Fernández, gerent del Consorci de Residus del Vallès Occidental en el moment dels fets. Fernández s’enfronta a 12 anys d’inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa. A més, tots tres s’exposen a haver d’indemnitzar l’AMB amb l’import equivalent al sou que va cobrar la persona contractada com a assessora del grup PSC-PSOE entre el setembre del 2012 i el març del 2013.

Seran també jutjats una desena d’empresaris i funcionaris per, presumptament, haver-se conxorxat a l’hora de fer unes obres il·legals en un local de Sitjas Motor SL i eludir el pagament dels corresponents impostos municipals. L’empresari Antoni Sitjas s’enfronta a un any i vuit mesos de presó i a una multa de 24.000 euros per falsedat documental. També està acusat el propietari de la constructora que va fer les obres, Melquíades Garrido, que és oncle de Bustos. Per a aquest constructor les acusacions demanen una pena de tres anys de presó i 28.000 euros de multa per tràfic d’influències i falsedat documental.

Una altra de les acusades és Montserrat Capdevila, segona tinenta d’alcaldia de Bustos. Està processada per tràfic d’influències i s’enfronta a un any i quatre mesos de presó, cinc anys d’inhabilitació especial i una multa de 4.000 euros. La resta de processats per la peça 21 són treballadors de les empreses presumptament implicades, així com alts càrrecs municipals i funcionaris de l’Ajuntament.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció afirma: “Aquestes actuacions il·lícites i els delictes comesos pels acusats posen de manifest els comportaments corruptes de càrrecs electes del PSC, de càrrecs de confiança, d’alguns funcionaris municipals i de l’entorn familiar de Bustos.”

La investigació per corrupció a l’Ajuntament de Sabadell durant l’alcaldia de Bustos va començar el 2012. Es va dividir en 38 peces, algunes de les quals es van arxivar. Bustos va ser condemnat a tres anys de presó i 16 d’inhabilitació per tràfic d’influències per haver ordenat al cap de la policia local de Sabadell que retirés dues multes de trànsit a la seva dona i als seus fills el 2012, mentre era alcalde.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia