Política

Brasil

Arrenca el judici pel l’assalt colpista del gener a Brasília

Els quatre primer acusats d’un total de 1.390 compareixen avui i demà al tribunal suprem brasiler

S’enfronten a penes de fins a 30 anys i a una multa total de 19 milions d’euros

El judici pels aldarulls del passat 8 de gener a Brasília, quan milers de seguidors de l’expresident Jair Bolsonaro que no reconeixien la victòria electoral de Luíz Inácio Lula da Silva van envair les seus dels tres poders de l’Estat, ha començat aquest dimecres a la Suprem Tribunal Federal del Brasil.

La primera vista s’ha celebrat precisament a un dels tres edificis assaltats, juntament amb les seus de la Presidència i el Parlament. El magistrat del Suprem Alexandre de Moraes, jutge relator del procés, ha destacat el caràcter “simbòlic” que el judici tingui lloc en un plenari que va ser “destruït” aquell dia. Segons ell, els manifestants van formar un a “turba violenta” que tenia “la clara intenció d’interrompre el procés democràtic” i enderrocar un govern constitucional i legítimament constituït”.

Segons la investigació, l’objectiu de les manifestacions del 8 de gener era generar el caos i intentar provocar una intervenció de les Forces Armades que destituís Lula da Silva, que havia assumit el poder la setmana anterior.

Un total de 1.390 persones s’enfronten a responsabilitats penals per aquests fets. En concret, fan front a càrrecs per associació il·lícita, abolició violenta de l’Estat democràtic de dret, cop d’Estat, danys qualificats i destrucció de patrimoni públic, que poden suposar fins a 30 anys de presó. La responsabilitat de cadascuna dels processats es determinarà individualment.

Els primers quatre acusats en arribar a judici, tots ells en presó provisional, compareixen entre aquest dimecres i dijous a l’alt tribunal. El primer en asseure’s al banc dels acusats ha estat Aécio Lúcio Costa Pereira, de 51 anys, empresonat des del mateix 8 de gener després de ser detingut a dins el Congrés per la policia del Senat.

La fiscalia general del Brasil ha demanat condemnar a presó el primer acusat pel “greu atemptat contra la democràcia” ara fa vuit mesos. El fiscal Caros Frederico Santos ha afirmat que un moviment “totalitari” va “intentar enderrocar el govern legítim” de Lula da Silva “amb el pretext d’un suposat frau a les eleccions” de 2022 alimentat per “mentides” de la ultradreta.

El representat de la fiscalia ha demanat també una multa de 100 milions de reals (uns 19 milions d’euros), tot i que ha aclarit que aquest valor serà a repartir entre els condemnats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries